Hallandsposten (Late Edition)

Pojken i Skellefteå även misstänkt för våldtäkt

- Sofie Fogde

Pojken som misstänks för mordförsök på en flicka under 15 år i Skellefteå misstänks också för grov våldtäkt mot barn, uppger åklagare Andreas Nyberg.

Pojken delgavs misstanken i lördags.

– Det har framkommit uppgifter under utredninge­n som gör att det finns en tillräckli­gt stabil misstanke om grov våldtäkt mot barn, liksom att det finns en tillräckli­gt stabil brottsmiss­tanke om försök till mord, säger Nyberg.

Nyberg vill inte uppge flickans exakta ålder, men berättar att hon är under 15 år. Tidigare uppgav polisen att även pojken är minderårig, alltså även han under 15 år. Nu föreligger vissa oklarheter kring hans ålder.

– Pojken har ett personnumm­er som gör gällande att han är under 15 år, men vi har uppgifter som gör att det finns misstankar om att han kan vara fyllda 15, säger Nyberg.

Till Dagens Nyheter säger Nyberg att han har fattat beslut om att göra

Till exempel har flickan fortfarand­e inte kunnat höras, säger Nyberg.

Flickan hittades torsdagen den 7 juli i ett skogsparti i stadsdelen Morö Backe i Skellefteå. Polisen rubricerad­e ärendet som mordförsök och uppgav att den misstänkte är en minderårig pojke.

Flickan fördes till Norrlands universite­tssjukhus i Umeå. Hennes skadeläge är fortfarand­e okänt. Nyberg kan inte heller svara på när det kan bli möjligt att förhöra flickan.

Barnen verkar inte ha känt varandra sedan tidigare.

Nyberg säger att pojken förhörts två gånger. Senast var i lördags. Då meddelade polisen att pojken hade gjort vissa medgivande­n.

– Jag kan inte säga något om det i nuläget eftersom det är alldeles för tidigt i utredninge­n och skulle kunna skada den.

Nyberg säger att man även förhört andra personer som vittnen.

Pojken är känd för polisen sedan tidigare då han för cirka ett år sedan misstänkte­s för försök till misshandel mot en vuxen kvinna, enligt Nyberg. Eftersom han har ett personnumm­er som gör gällande att han är under 15 år förekommer han inte i belastning­sregistret.

– Polisen informerad­e socialtjän­sten under den utredninge­n.

Personer under 15 år kan inte frihetsber­övas.

Är pojken fortfarand­e på fri fot med tanke på oklarheter­na gällande hans ålder?

– Det får jag hänvisa till socialtjän­sten, svarar Nyberg.

Socialtjän­sten i Skellefteå kan inte kommentera uppgifter som berör personliga förhålland­en, och därför kan man inte uppge var pojken befinner sig i nuläget. Man följer ärendet, säger Christophe­r Wangson, verksamhet­schef på socialtjän­sten.

– Vi får gå på de uppgifter som finns. Det som framkommer är att han ska vara under 15 år, säger Wangson.

Rättad: I en tidigare version av artikeln fanns en icke bekräftad uppgift om flickans ålder i bildtexten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden