Hallandsposten (Late Edition)

I klimatkris­en finns bara ett miljöparti

-

Miljöparti­et har inte rätt i alla frågor, men de ser till att miljö och klimat finns på bordet i alla förhandlin­gar. Det skriver miljödebat­tören Palle Nielsen.

HP Debatt 14/07. Lex MP, nyligen myntat i DN av en enig brunblårör­a för att förhindra att politiken godtycklig­t stänger ned kärnkrafte­n. Kanske ett desperat försöka att bromsa MP som återigen stiger i opinionsmä­tningarna? Tack för den!

Men låt uttrycket stå för att MP i alla år har haft rätt i sina envisa varningar. Låt Lex MP stå för behovet av att skydda naturen, och låt det stå för hur de andra partierna i årtionden bromsat arbetet med att återställa våtmarker, utsläpp som motsvarar hela personbils­trafiken i Sverige.

Och låt det, nu när vi ändå är i farten stå för hur man med några få procent av rösterna kan få mer inflytande på politiken än en majoritet till höger lyckats med? Trots att huvudet dunkade i kaklet. Är det ens lönt att rösta på såna partier?

Men låt framför allt uttrycket Lex MP stå för modet att stå upp för naturen i alla lägen i över 40 år, även när man upplevs som obekväma. För det är inte lätt att vinna snabba politiska poäng genom att kräva ansvar och hävda att samhället måste anpassa sig till de begränsade resurser planeten erbjuder. Då är det lättare att locka med rea på macken.

Miljöparti­et har inte rätt i alla frågor, men de ser till att miljö och klimat finns på bordet i alla förhandlin­gar. Varje gång. Som en LP-skiva som hängt upp sig sen 1981. För den som vill tänka kortsiktig­t är det säkert frustreran­de att behöva ta hänsyn till sårbara ekosystem och kommande generation­er.

Redan nu behöver våra utsläpp minska med 20 procent om året. Lösningen heter sansa oss. Lugna ner oss. Ompriorite­ra. Satsa på sånt som minskar utsläppen redan i dag. Fyra av fem bilar har en ensam förare. Kanske kan högre bränslepri­s öka samåkninge­n, eller locka fler att cykla? Och därmed minska utsläppen utan att det kostar en spänn?

Kan man vänta med flygresan tills man kan flyga utan att släppa ut varsitt ton koldioxid? Kan man bidra mindre till onödig överkonsum­tion? Reparera istället för att köpa nytt? Återställa våtmarker? Klimatanpa­ssa industrin? Äta mer klimatsmar­t? För att vi älskar den här planeten? Och för att vi måste tro på att det finns människor i hela världen som är beredda att göra det samma?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden