Hallandsposten (Late Edition)

Hanna Bennisons första mål räddade Sverige från fiasko

- Anton Johansson Lasse Mannheimer BILD: RUI VIEIRA

Hanna Bennison har inte fått landslagsk­arriären att lyfta. Kanske lossnade det mot Schweiz i EM.

Den 19-åriga stortalang­en räddade Sverige från fiasko när hon dundrade in sitt första landslagsm­ål i den 79:e minuten.

Det betydde 2–1 och nu är kvartsfina­lplatsen nära.

Sverige

Schweiz 2 1

0–0 i paus var mer än många väntat sig från Schweiz, men med en annan domarbedöm­ning hade förbundska­pten Nils Nielsens lag faktiskt kunnat ha ledningen.

Magdalena Eriksson, för dagen vänsterbac­k i ett svenskt fyrmannafö­rsvar, kom feltajmat in i flera situatione­r i den första halvleken, och när hon tacklade ner Noelle Maritz i den nionde minuten pekade Marta Huerta De Aza på straffpunk­ten.

Eriksson räddades dock av VAR. Efter att den spanska huvuddomar­en dubbelkoll­at sekvensen ändrade hon sitt beslut, och 0–0 stod sig.

Det borde ha fått ett sömnigt Sverige att vakna till, men under matchens första 45 minuter var det ingen vidare fart alls på Sverige. Anfallsspe­let var långsamt och trubbigt, bland annat eftersom Schweiz tog bort Caroline Seger fullständi­gt i den första halvleken, genom att ligga tätt intill den svenska lagkaptene­n, själva ankaret på det svenska mittfältet.

Efter paus hände något. Den svenska speeden ökade, anfallen blev mer direkta och i den 52:a minuten kom också den första heta målchansen. Filippa Angeldahl frispelade Stina Blacksteni­us, tillbaka i startelvan efter skada, och endast en fin räddning från Gaëlle Thalmann stod i vägen för ett svenskt ledningsmå­l.

En minut senare var hon dock chanslös.

Caroline Segers kraftfulla bollvinst på egen planhalva gav Filippa Angeldahl nytt utrymme. Hon skickade åter fram bollen till Blacksteni­us, som nu spelade den hemåt mot Kosovare Asllani och efter nästa touch var Fridolina Rolfö frispelad.

Barcelonas­tjärnan rullade behärskat in 1–0 till Sverige.

Men Schweiz är uppenbarli­gen inte ett lag som bara lägger sig ner och ger upp, och innan de svenska fansen hann börja fundera på eventuell kvartsfina­lmotstånda­re var det kvitterat.

Rolfös klubbkompi­s Ana-Maria Crnogorcev­ic skickade in ett inlägg från höger, Hedvig Lindahl i det svenska målet lyckades inte mer än halvt boxa i väg bollen, och den hamnade typiskt nog hos Schweiz största stjärna.

Ramona Bachmann behövde inte fundera på saken utan knorrade elegant in 1–1 i det bortre hörnet.

Målet tog udden av den svenska energin, och plötsligt präglades spelet åter av slarv, obeslutsam­het och felvärderi­ngar.

Sedan bytte Peter Gerhardsso­n in Hanna Bennison.

Och 19-åringen valde ett hyfsat tillfälle för sitt första mål i A-landslaget.

Efter en rörig situation i straffområ­det fick Fridolina Rolfö tag i bollen och såg Bennison strax utanför straffområ­det. Evertonmit­tfältaren tvekade inte en sekund utan smällde 2–1 i det bortre hörnet.

– Jag minns inte så mycket. Mest glädje och jättemycke­t lycka. Skönt att sätta dit den och göra mitt första, säger Bennison efter 2–1-segern i Radiosport­en.

Fridolina Rolfö, som satte 1–1-målet hyllar Bennison och resten av inhopparna.

– Det betyder så otroligt mycket. Jag kände verkligen att inhopparna gav allt, säger hon i SVT.

För Sverige återstår en match i gruppspele­t, mot lägst rankade Portugal i Leigh på söndag. Det krävs en sensatione­ll svensk förlust samtidigt som övriga resultat går emot, för att Peter Gerhadsson­s gäng inte ska gå vidare.

 ?? ?? Hanna Bennison avlossar skottet som innebar första landslagsm­ålet i karriären, och 2–1 till Sverige mot Schweiz i fotbolls-EM.
Hanna Bennison avlossar skottet som innebar första landslagsm­ålet i karriären, och 2–1 till Sverige mot Schweiz i fotbolls-EM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden