Hallandsposten (Late Edition)

”Mo” Farah utsatt för traffickin­g

- Sebastian Wognsen

Mohamed Farah föddes med ett annat namn. Han smugglades in i Storbritan­nien som barn och tvingades arbeta som tjänare i den första brittiska familjen han bodde i. Det berättar löparlegen­daren nu i en BBC dokumentär.

Mohamed ”Mo” Farah föddes som Hussein Abdi Kahin, berättar han i en BBC dokumentär. I dokumentär­en talar den fyrfaldige OS-guldmedalj­ören på 5 000 och 10 000 meter ut om en hemsk barndom. Han föddes i den självutrop­ade staten Somaliland i norra Somalia och smugglades till Storbritan­nien när han var omkring åtta–nio år.

– Sanningen är att jag inte är den som ni tror att jag är. De flesta känner mig som ”Mo” Farah, men det är inte mitt namn, säger Mohamed Farah i dokumentär­en.

Berättelse­n går emot vad han tidigare sagt. Farahs tidigare bakgrundsh­istoria var att han kom till Storbritan­nien tillsamman­s med sina föräldrar. Sanningen är att ingen av hans föräldrar varit i landet. Pappan dog i ett inbördeskr­ig i Somalia när 39-åringen var fyra år. I tv-dokumentär­en återförena­s Farah med sin mamma som berättar att hon skickade iväg honom på grund av krig.

Personen, en kvinna, som flög med honom till Storbritan­nien från Somalia rev alla hans papper med kontaktupp­gifter.

– Det var då jag förstod att jag var illa ute, säger Farah.

Han fick sedan ett nytt namn, Mohamed Farah, med förfalskad­e papper och tvingades arbeta för vad som sades vara släktingar, något som inte var fallet.

– Om jag ville ha mat i magen var jag tvungen att göra hushållssy­sslor eller ta hand om barnen, hon sade att om jag någonsin ville träffa min familj igen var jag tvungen att lyda, säger han och fortsätter:

– Jag brukade bara låsa in mig i badrummet och gråta. Mina barn har motiverat mig till att berätta sanningen.

När Farahs idrottslär­are fick höra om hans historia hjälpte han honom med att söka brittiskt medborgars­kap, något han sedan fick den 25 juli 2000.

– Jag tänker ofta på den andre Mohamed Farah, pojkens plats jag tog på planet, och hoppas att han klarat sig, säger löparlegen­daren.

 ?? ?? Mohamed Farah.
Mohamed Farah.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden