Hallandsposten (Late Edition)

Fakta: Skandalsce­nerna under CL-finalen

- ARKIVBILD: CHRISTOPHE ENA

Finalen mellan Real Madrid och Liverpool den 28 maj sköts upp i nästan 40 minuter efter orolighete­r utanför arenan Stade de France utanför Paris vilket gjorde att flera supportrar inte kom in i tid – eller inte alls.

Stängsel vältes på flera ställen vid stadion då supportrar tryckte på för att komma fram till säkerhetsk­ontrollern­a. Enligt vittnen skapades ”flaskhalsa­r” fram mot kontroller­na.

När det hela urartade använde polisen tårgas och pepparspra­y för att skingra folkmassan.

Enligt Frankrikes inrikesmin­ister Gérald Darmanin och Europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa orsakades kaoset av personer som hade ogiltiga biljetter.

Darmanin sade att det var mellan 30 000 och 40 000 Liverpool-supportrar vid Stade de France utan giltiga biljetter och hävdade att många av dem försökte ta sig in med falska biljetter.

Källor inom Europeiska fotbollsfö­rbundet (Uefa) och det franska fotbollsfö­rbundet säger till AFP att det dock var 2 800 personer som försökte ta sig in med falska biljetter.

Gérald Darmanin försvarade till en början användande­t av tårgasen och sade att det ”räddade liv”. Men under en utfrågning inför en av senatens utskott bad han om ursäkt.

Liverpool och Real Madrid har krävt svar på vad som egentligen hände och i en utredning av den franska senaten kommer man fram till att ansvaret ligger hos arrangören. Även Uefa har startat en utredning.

Uefa och franska myndighete­r har fått kritik från flera håll för sitt agerande i samband med tumultet. Paris polischef, Didier Lallement, har sagt att hanteringe­n var ett misslyckan­de och Uefa bad om ursäkt på sin hemsida den 3 juni.

 ?? ?? Champions League-finalen mellan Real Madrid och Liverpool sköts upp i nästan 40 minuter efter orolighete­r utanför arenan Stade de France vilket gjorde att flera supportrar inte kom in i tid – eller inte alls.
Champions League-finalen mellan Real Madrid och Liverpool sköts upp i nästan 40 minuter efter orolighete­r utanför arenan Stade de France vilket gjorde att flera supportrar inte kom in i tid – eller inte alls.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden