Hallandsposten (Late Edition)

Allt du behöver veta inför årets British Open

- Tim Dahlbacka BILD: PETER MORRISON

Nu börjar årets sista golfmajor på herrsidan, British Open. Denna upplaga är den 150:e i ordningen och spelas på klassiska linksbanan St Andrews i Skottland. Här är allt du behöver veta inför The Open.

British Open, också kallad enbart The Open, är en av golfens fyra majors på herrsidan och den sista för året. Det är den äldsta turneringe­n i sporten och firar i år 150-årsjubileu­m. Den första upplagen spelades 1860 men tävlingen har bland annat haft uppehåll på grund av två världskrig och en pandemi.

The Open anses vara en av de allra mest prestigefy­llda golftitlar­na och många spelare drömmer om att lyfta pokalen The Claret Jug och utnämnas till ”Champion Golfer of the Year”.

Var/När?

Detta år spelas The Open på Old Course på St Andrews i Skottland, en av sportens mest heliga, anrika och mytomspunn­a banor. Banan kallas ofta ”golfens hem” då man sägs ha spelat där redan på 1400-talet. Utformning­en är av klassisk linkskarak­tär, vilket skiljer sig något från parkbanorn­a man vanligen spelar på i USA.

Tävlingen startar torsdag morgon och avslutas på söndag kväll. Mästerskap­et har anordnats på St Andrews 29 gånger tidigare, senast 2015 när amerikanen, och kommande Ryder Cup-kaptenen, Zach Johnson vann efter särspel.

Det bästa svenskresu­ltatet på St Andrews stod Henrik Stenson, även han blivande kapten i Ryder Cup, för 2010 när han knep en delad tredje plats.

Blågult

De svenska färgerna represente­ras i år av Henrik Stenson och Alexander Björk. Den sistnämnde är kvalificer­ad tack vare bra resultat under fjolårets Europatour och den förstnämnd­e i egenskap av tidigare The Open-mästare.

Stenson blev som bekant förste svenske herrgolfar­e att vinna en major när han vann på Royal Troon 2016. 46-åringen går ut tillsamman­s med amerikanen Russel Henry och sydafrikan­ske amatören Aldrich Potgeiter och slår ut 13.42 svensk tid i dag.

Björk har lottats i samma boll som Oliver Farr, Wales, och Matthew Ford, England. Trion startar 12.15, svensk tid.

Tiger Woods

Den största som slår ut i dag är Tiger Woods. Sportens affischnam­n är på bättringsv­ägen efter den bilkrasch som kunde ha kostat honom livet under fjolåret. Woods stod över US Open i juni för att fokusera på denna tävling.

– Det är ett historiskt event som vi kommer spela. Jag vet inte om de kommer att komma tillbaka hit när jag fortfarand­e är på en hög nivå och jag vill ge det åtminstone en chans till, sade Woods under en presskonfe­rens inför tävlingen.

Tiger Woods spelar tillsamman­s med färske US Open-vinnaren Matt Fitzpatric­k, England, och sin flitigt twittrande landsman Max Homa. Gruppen går ut 15.59.

Förhandsfa­voriterna

Titelförsv­arare är amerikanen Collin Morikawa, 25. Världsåtta­n vann sin andra major i fjol på Royal St George's och bör kunna utmana igen. Men han har tuff konkurrens. I startfälte­t finns i vanlig ordning världens allra bästa spelare. Här är ett axplock av segerkandi­daterna:

Scottie Scheffler, USA, har gjort en riktig raketresa. I februari vann 26-åringen karriärens första titel på PGA-touren och han har därefter bara gasat på. Två snabba segrar till gav Scheffler positionen som världsetta, vilken han ser ut att trivas med. Scheffler vann nämligen även US Masters i april och lär bli farlig i helgen.

Ny världstvåa är Rory McIlroy, en veteran i sammanhang­et med sina 33 år. Nordirländ­aren vann British Open 2014 på Royal Liverpool Golf Club, men har faktiskt inte fyllt på i majorskåpe­t sedan segern i PGA-mästerskap­en senare samma år. McIlroy blev tvåa i US

Masters tidigare i år och kanske är det hans tur igen?

Spanjoren Jon Rahm tillhör ständigt förhandsfa­voriterna. Den tidigare världsetta­n har en majortitel i bagaget (US Open 2021) och 27-åringen är ett av Europas stora hopp, tillsamman­s med norrmannen Viktor Hovland, i framtida Ryder Cup-tävlingar. Lyckas Rahm hålla humöret i schack blir han att räkna med.

LIV-touren

Den stora elefanten i golfrummet stavas LIV-touren Den nya, Saudiarabi­en-finansiera­de touren har skapat stora rubriker genom att locka över stjärnspel­are från andra tourer med enorma löner. LIV-touren har mötts av hård kritik från både spelarhåll och människorä­ttsorganis­ationer.

Inför årets turnering har arrangörer­na valt att inte bjuda in tvåfaldige segraren Greg Norman till den årliga mästarmidd­agen då han är ansiktet utåt för LIV-touren.

Däremot har LIV-spelarna getts tillstånd att spela. Det innebär att vi kommer att få se stjärnor som Brooks Koepka, Bryson DeChambeau, Dustin Johnson och Phil Mickelson pegga upp på St Andrews på torsdag. Totalt finns 24 spelare från LIV-touren med i startfälte­t.

Tv-tider

British Open sänds på V Sport Golf, Viaplay och TV6 (sista rundan). Första sändningen börjar 07.30 i dag.

Woods stod över US Open i juni för att fokusera på denna tävling

 ?? ?? Tiger Woods är en av stjärnorna i årets British Open.
Tiger Woods är en av stjärnorna i årets British Open.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden