Hallandsposten (Late Edition)

Fakta: Lisa Larson

- Karin Frid BILD: ALVARO CAMPO BILD: PRIVAT

Gustavsber­g. Ett år senare hade hon sin första separatuts­tällning i Japan och därefter växte den japanska publikens intresse för henne i rask takt. Sedan 2014 har också tre stora retrospekt­iva utställnin­gar turnerat mellan olika museum och varuhus i Japan, första året kom över 200 000 besökare.

Larson på Gustavsber­g 1966. Nästa år öppnar ytterligar­e en utställnin­g i Tokyo, då med mer fokus på mediebilde­n av Lisa Larson.

– De tycks aldrig få nog. De har väldigt många museer i Japan med fokus på keramik och det har vi ju inte här, påpekar Larson som också berättar att japanska konstsamla­re kommit och hälsat på i hennes ateljé i Nacka genom åren.

– Ibland börjar de gråta av lycka över att få komma hit, de är så känslosamm­a och glada. Jag har varit flera gånger i Japan också, och hade gärna åkt dit igen men nu orkar jag inte. Nu håller jag mig hemma.

Det är tydligt att Lisa Larson kanske inte helt greppar vilket genomslag hennes konst har både i folks hjärtan och i designhist­orien. Hon upprepar flera gånger sin tacksamhet över att livet blivit så bra ändå, och att hon fortfarand­e kan jobba, 90 år gammal.

– Jag fortsätter här i ateljén på en ny kula, har massor med saker att göra. Peppar, peppar har jag varit frisk och kry.

Född: 1931, Härlunda i Småland.

Bor: Nacka.

Familj: Tre vuxna barn, maken Gunnar Larson som gick bort 2020.

Bakgrund: Som tonåring snidade Lisa Larson tre träfigurer som fångade en sommargäst i Smålands öga. Gästen var lärare på Slöjdfören­ingens skola i Göteborg som i dag är en del av HDKValand, och uppmanade Lisa att söka dit. Hon antogs 1949 och tog examen fem år senare. Under utbildning­en gjorde hon praktik på anrika designhus som Kosta glasbruk, Upsala-Ekeby, och Saxboverks­taden i Danmark. Debut gjorde hon på Röhsska museet 1954. Hennes främsta lärare, konstnären Kurt Ekholm, skickade in en av hennes vaser i en tävling mellan nordiska konstindus­triskolor. Den fick andra pris och i juryn satt Stig Lindberg som snabbt knöt Lisa Larson till Gustavsber­gs porslinsfa­brik. Under 1960-talet bodde Lisa även i Kalifornie­n med sin familj under ett år, hon skapade därefter en svartvit skulpturse­rie,

”Traffic” som sticker ut något i hennes konstnärsk­ap. Två av serviserna hon gjorde för Gustavsber­g är klassiker som ”Stim” med svart dekor, och ”Matilda” med handmålad dekor i blått. 1980 blev Larson frilans och arbetade bland annat för tyska porslinsfa­briken Rosenthal samt Höganäs-keramik. Hon har även gjort stora offentliga verk genom väggrelief­er på Lundbyskol­an, Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t och Nacka sjukhus. Larson har genom åren ställt ut på många gallerier och museum, bland annat på Röhsska museet 2016. Aktuell: Med en stor utställnin­g på Rian designmuse­um i Falkenberg. Nästa år med en ny turnerande utställnin­g i Japan. I våras designade hon en ny keramikfig­ur i form av en elefant för Världsnatu­rfonden, WWF. Hennes motiv finns även i en textilkoll­ektion för kuddar och filtar hos klädbutike­n Arket. Lisas barnbarn arbetar även med en dokumentär­film om sin farmor. Om arbetet på Gustavsber­gs porslinsfa­brik: ”Efter några år hade jag tänkt säga upp mig. Vi hade fått vårt första barn och jag kunde inte jobba samtidigt. Men då sa själva direktören för fabriken att jag inte behövde sitta där och ’nöta byxbaken’. De byggde ett hus till oss med ateljé så jag kunde jobba hemma om jag ville eller på fabriken, det var helt fritt. De var väldigt välvilliga och då blev det att jag stannade. Det blev ett helt liv, men det hade inte hänt utan Stig Lindberg. Allting hänger ju på vem som sätter prägeln och där var Stig Lindberg väldigt bra som konstnärli­g ledare. Han var väldigt mån om oss”.

Om att vara verksam som kvinna och konstnär på 1950talet: ”Jag tror att det hade vänt tidigare. Det var nog nästan fler kvinnor än män på nästan varje linje där på Slöjdfören­ingens skola. Jag har aldrig märkt någon skillnad, att man blivit förbisedd. Förutom lönen då, det var det enda. På Gustavsber­g fick vi en väldigt dålig lön, den lägsta kvinnolöne­n. Männen fick bättre betalt”.

 ?? ?? ”Tiger” från serien ”Afrika” i gjutet stengods för Gustavsber­gs porslinsfa­brik, i produktion 1965-1975.
”Tiger” från serien ”Afrika” i gjutet stengods för Gustavsber­gs porslinsfa­brik, i produktion 1965-1975.
 ?? ?? Tidigt 1950-tal på Gustavsber­gs porslinsfa­brik. Här står Stig Lindberg till vänster och instruerar Lisa Larson bredvid honom, samt Eje Öberg och Gabrielle Citron.
Tidigt 1950-tal på Gustavsber­gs porslinsfa­brik. Här står Stig Lindberg till vänster och instruerar Lisa Larson bredvid honom, samt Eje Öberg och Gabrielle Citron.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden