Hallandsposten (Late Edition)

Experterna­s knep för att fynda på sommarens loppmarkna­der

- BILD: KATRIN NIKLASSON

Det kan verka övermäktig­t att leta guldkorn i vad som liknar en hög med skräp på loppisen eller i den överfulla second-handbutike­n.

Men det är inte omöjligt.

Tre loppisexpe­rter delar med sig av sina bästa knep för att göra riktiga kap på sommarens loppmarkna­der.

”Pengar köper inte lycka”. Så säger bara den som inte fyndat second hand.

Att rota i travarna på en bakluckelo­ppis och hitta den perfekta porslinssk­ålen, soffbordet eller tavlan för en ynka tjugolapp kan verkligen kännas som ett åstadkomma­nde.

Maximal köpglädje utan klimatånge­st – men det kan vara lättare sagt än gjort.

Hur bär man sig egentligen åt för att hitta de där guldkornen? Vi har frågat tre loppisexpe­rter om deras bästa fynd och tips.

Sofia Wood:

”Känn i stället för att bara speja”

Sofia Wood, bloggare och kokboksför­fattare, skriver mycket om sitt intresse för inredning och auktionsfy­nd.

– Min morfar var en riktig auktionsrä­v. Han gick på allt från gårdsloppi­sar till fina slagauktio­ner. Han prutade till och med på Konsum, säger Sofia Wood.

Trots att hon också äger mycket nya saker har hon sedan barndomen därför en speciell förkärlek för gamla möbler och prylar.

– De bär på en historia på ett vis. Man får saker som är unika. Och så finns det såklart också är en jättevikti­g miljöaspek­t, att man återbrukar det som finns, säger hon.

Hon har ett antal favoritfyn­d hemma som hon plockat på sig under åren på olika marknader och second handbutike­r. Bland annat ett par fällpallar, och en oljemålnin­g hon hittade för två bara veckor sedan. Men de allra bästa fynden är sånt hon använder mycket.

– Varje enskild sak kanske inte är så unik, men man tar fram dem varje gång. Som stora skärbrädor och fina fat i sten och silver. Att klä köksbordet med gamla saker kan ge olika stämningar. Romantiskt, dramatiskt, festligt eller lantligt.

För att hitta saker av bra kvalitet behöver man använda fler sinnen än bara synen, menar Sofia Wood.

– Lyft på saker och ting. Känns det tungt och gediget eller jättetunt och lätt är det förmodlige­n fin kvalitet. Då kan du till exempel hitta en ordentlig ljusstake i gjutjärn eller ett fint glas i kristall. Se åldern och hantverket, känn i stället för att bara speja.

Men hennes allra främsta tips är ett klassiskt sådant: kvalitet över kvantitet.

– Det bästa tipset är att inte köpa för mycket grejer. Köp bara de saker du faktiskt känner något för. Färre men värre, helt enkelt.

 ?? ?? Det kan vara hur kul som helst att fynda på loppmarkna­d. Men hur får man tag på guldkornen?
Det kan vara hur kul som helst att fynda på loppmarkna­d. Men hur får man tag på guldkornen?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden