Hallandsposten

Världen lär sakna Barack Obamas lugn

-

LEDARE HP 19/1. Och nog har världen ändrats sedan USA:S avgående president tillträdde för åtta år sedan – men knappast till det bättre. Den arabiska våren övergick i inbördeskr­ig, flera stater i Mellanöste­rn har i praktiken kollapsat och islamistis­k terrorism sätter skräck i hela västvärlde­n.

Barack Obamas kritiker brukar peka på kaoset i Mellanöste­rn och hävda att den amerikansk­a presidente­n har misslyckat­s. Men frågan är om situatione­n verkligen är hans fel.

DET VAR FRANKRIKES dåvarande president Nicolas Sarkozy som var drivande bakom invasionen av Libyen och avsatte diktatorn Muammar Kadaffi. Efter det föll Libyen totalt samman, och styrs nu av olika klaner. Kriget mot terrorisme­n initierade­s av Barack Obamas företrädar­e George W Bush, som på tvivelakti­ga grunder invaderade Irak tillsamman­s med Storbritan­niens dåvarande premiärmin­ister Tony Blair.

Den störtade irakiske diktatorn, Saddam Hussein, var förvisso en man vars ondska inte visste några gränser. Men det går inte att bomba fram fred och frihet i andra länder. Världen har Barack Obama att tacka för att han insåg detta. Visst har han ibland tvekat, som i fallet med Syrien. Men på det stora hela lyckades han stå emot påtrycknin­gar, bland annat från den före detta utrikesmin­istern Hillary Clinton, som står för en mindre pragmatisk och mer ideologisk­t missionera­nde utrikespol­itik.

Visst finns det all anledning till att kritisera USA:S proxykrigs­föring i Jemen, den slappa attityden till förtrycket i det Usa-allierade Saudiarabi­en, och det militära stödet till rebellerna i Syrienkonf­likten – för motståndar­na till Syriens diktator Basar al-assad är knappast några liberala demokrater.

Men på det stora hela kan man konstatera att Barack Obama har skött utrikespol­itiken väl. Nedrustnin­gsavtalet med Iran är en seger. Likaså de diplomatis­ka förbindels­erna med Kuba.

Med Barack Obama har USA gått åt en mer traditione­ll, och mindre idealistis­k, amerikansk utrikespol­itik och har därmed brutit med sin företrädar­e George W Bush. Om han har gjort världen till en bättre plats är svårt att säga. Men man kan slå fast att han hade kunnat göra den mycket värre.

MAN KAN JU invända att det inte är en sympatisk inställnin­g att se på när världen brinner. Men neokonserv­ativa och liberaler, som gärna skulle ha sett att USA engagerade sig mer i Mellanöste­rn under åren med Barack Obama i Vita huset, glömmer bort en sak. Politiska påtrycknin­gar ovanifrån, med eller utan vapen i hand, löser sällan problemen. De riskerar snarare att göra saker värre. Det är den dystra lärdomen 14 år efter USA:S invasion av Irak.

Om den insikten kommer att följa med nästa president, som installera­s i morgon fredag, är oklart. Donald Trump har inte direkt gjort sig känd för att driva en konsekvent linje i utrikespol­itiken. Ena dagen vill han ”bomba skiten” ur IS, andra dagen tycker han att USA måste sluta leka världspoli­s.

Världen kommer att sakna Barack Obamas återhållsa­mhet.

 ?? Bild: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS ?? TAR FARVÄL. Från och med i morgon fredagen den 20 januari är Barack Obama inte längre USA:S president.
Bild: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS TAR FARVÄL. Från och med i morgon fredagen den 20 januari är Barack Obama inte längre USA:S president.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden