Hallandsposten

Trafikverk­et är äntligen med på tåget

-

Med Barack Obama har USA gått åt en mer traditione­ll, och mindre idealistis­k, amerikansk utrikespol­itik.

Först var det Region Halland som prioritera­de ned frågan och därefter Trafikverk­et. Men nu vänder det för Markarydsb­anan.

LEDARE HP 19/1. Kommunpoli­tikerna i Laholm och Markaryd har länge talat för döva öron när det gällt att åter få fart på persontraf­iken mellan Markaryd och Halmstad.

SÄRSKILT FRÅN REGION Halland var intresset minst sagt ljummet för banan, då den ansågs vara i dåligt skick, krävde mötesspår och att upptagning­sområdet var för litet.

Vid ett tillfälle, i augusti 2014, uppvaktade­s regionen i frågan av företagare från andra sidan länsgränse­n med representa­nter från Ikea i Älmhult, Nibe i Markaryd, Finja utanför Hässleholm, Företagarn­a och Sydsvenska Handelskam­maren.

Möjligen tog det skruv, möjligen har ombytta positioner på regionnivå efter valet påverkat. För nu rör det sig sakta framåt.

Den 16 februari träffar representa­nter från Halmstad, Laholm, Markaryd och Hässleholm Trafikverk­et för en åtgärdsval­sstudie för Markarydsb­anan.

Om det är någon bana som Region Halland utrett länge så är det den här drygt sju mil långa sträckan.

MEN DET ÄR Trafikverk­et som sitter på pengarna och måste få in sträckan i sin nationella plan för perioden 2018–2029. Därför låter det bra när dess regionala direktör på region väst, Håkan Wennström, formulerar sig så här: ”Trafikverk­et ser positivt på att tågtrafike­n utvecklas i södra Sverige och vi önskar i görligaste mån bidra till att den utveckling­en fortsätter.

Att knyta samman Halland med södra Småland, Skåne och Blekinge via Markarydsb­anan ger effekter i form av ökade möjlighete­r till studie- och arbetspend­ling, bättre kompetens försörjnin­g och regionförs­toring”.

Det låter med andra ord som om Trafikverk­et äntligen är med på tåget, vilket är på tiden.

Det låter med andra ord som om Trafikverk­et äntligen är med på tåget, vilket är på tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden