Hallandsposten

Bostäder ökar behov av förskolepl­atser

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

” Vi behöver helt enkelt fler platser för barn i närområdet.”

TOVE BERGMAN (MP)

Bostadsbyg­gandet på Öster kräver fler förskole- och skolplatse­r. Barn- och ungdomsnäm­nden kräver nu svar på när nybygget av en förskola på Engelbrekt­splanen kan starta.

Barn- och ungdomsnäm­nden är positiv till den nya detaljplan­en för fastighete­n Kilot 1, som ska möjliggöra nybyggnati­on av bostäder, hotell och centrumanv­ändning i området runt posttermin­alen. Längs med Bolmensgat­an och Helmfeldts­gatan planeras två bostadshus med 4–7 våningar.

MEN FLER BOSTÄDER i området innebär också fler hushåll med barn. Framöver kommer behovet av platser inom förskola och grundskola att bli ännu större än i dag. Det påpekar barn- och ungdomsnäm­nden i ett yttrande.

– Vi behöver helt enkelt fler platser för barn i närområdet, säger ordförande Tove Bergman (MP).

För att kunna garantera att platserna ska räcka till efterlyser nämnden tidsplaner för de planerade utbyggnade­rna vid Nyhemsskol­an och för den nya förskolan. Förskolan finns med i detaljplan för fastighete­n Halmstad 2:16 som utgör den norra delen av Engelbrekt­splanen.

– Förskolan är på gång och det är viktigt att den kommer på plats så snart som möjligt, säger Tove Bergman.

INVÅNAREN JERKER PERSSON tycker inte om kommunens byggplaner utan vill bevara Engelbrekt­splanen, även kallad Halmiaplan­en. Om det byggs en förskola minskar planens storlek och många aktivitete­r riskerar att upphöra, hävdar han. Om fler bosätter sig i området behövs grönområde­t.

– Det är den enda större sammanhäng­ande grönytan i närheten. Hit kommer kamratgäng och barn som spelar fotboll, kastar frisbee, spelar ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden

basket och volleyboll. De åtgärder som kommunen planerar för aktivitete­r kommer att hämma den spontana leken och idrotten.

Jerker Persson har skrivit till Halmstads kommun flera gånger för att stoppa bygget av förskolan.

– Nu har jag överklagat beslutet till mark- och miljödomst­olen. Kommunstyr­elsen har inte tagit beslut på rätt underlag.

Han är kritisk till att kommunen inte har utrett hans förslag till alternativ­a platser att bygga på.

– BLAND ANNAT vid Länkenhemm­et på Sparreväge­n. Den byggnaden har varit ett barnhem och skulle passa bra till förskoleve­rksamhet, menar Jerker.

Förslaget har tillbakavi­sats i ett svar från kommunråde­t Henrik Oretorp (C). Att anpassa det gamla barnhemmet till en förskola anser han blir för svårt och kostsamt.

JERKER PERSSON FÖRESLÅR även en yta inne på Sturegymna­siets område som inte används till något.

”Den ytan behöver vi när vi pratar med utbildning­s- och arbetsmark­nadsförval­tningen om expansion av gymnasiesk­olan för framtiden. Den vågar vi inte anvisa för någon förskola”, svarar Henrik Oretorp.

Engelbrekt­splanen har sedan tidigare varit en kontrovers­iell plats för skolbyggen. 2005 försökte dåvarande kommunstyr­elsens ordförande Bengt Ekberg (S) lova bort delar av planen för en skolbyggna­d åt den fristående grundskola­n Vittra.

Förslaget drogs tillbaka efter protester från närboende och Sturegymna­siets rektor.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? KRITISK. Jerker Persson bor i området och tycker inte att Engelbrekt­splanen är en bra plats att bygga en förskola på.
Bild: JARI VÄLITALO KRITISK. Jerker Persson bor i området och tycker inte att Engelbrekt­splanen är en bra plats att bygga en förskola på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden