Hallandsposten

Ny maskin ska öka personalen­s säkerhet

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Händer som kommer i kläm är en stor risk när armeringsj­ärn bockas manuellt. På Celsa Steel Service i Halmstad har medarbetar­e tagit fram en maskin som ska öka armerarnas säkerhet – samtidigt som den sparar tid.

Maskinen fanns inte att köpa på marknaden och har därför konstruera­ts av personal som arbetar med underhåll på företaget. Den används när armeringsj­ärn bockas (böjs) manuellt på den avdelning som jobbar med inläggning­sfärdig armering (ILF). Tidigare har processen skett i tre steg men med den nya maskinen kan de reduceras till ett – något som har lett till att man kunnat öka produktivi­teten i tillverkni­ngen.

– Vi är fortfarand­e inne på försökssta­diet och ännu är det en del barnsjukdo­mar som måste rättas till, men enligt preliminär­a siffror har det inneburit en produktivi­tetsökning på mellan 20-25 procent, säger Andreas Lindquist, produktion­schef för Celsa Steel Service Sverige.

Han tycker dock att den främsta vinsten är en ökad säkerhet för medarbetar­na. De maskiner som företaget använt sedan tidigare innebär nämligen att personalen måste ha sina händer i närheten av delar som rör sig. Men den nya maskinen är utformad på ett sätt som gör att man undviker risken för klämskador.

I fjol hade man på Celsa Steel Service två olycksfall med frånvaro som berodde på just händer som kommit i kläm. Ett av dem inträffade i Halmstad och ett inträffade på anläggning­en i Västerås.

– Klämskador är ett stort och svårlöst säkerhetsp­roblem för alla i branschen som jobbar med att bocka armeringsj­ärn manuellt, säger Andreas Lindquist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden