Hallandsposten

Barns framtida vikt kan förutsägas tidigt

38 000 mätningar

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Barns framtida vikt kan förutsägas tidigt med hjälp av Bmikurvan. Det visar en studie av ett forskarlag där Susann Regber från Högskolan i Halmstad ingår. Hon menar att resultaten kan användas som ett verktyg för att motverka fetma hos barn.

Nyligen publicerad­e ett europeiskt forskarlag en studie som visar att barns Bmi-utveckling och viktkurva kan förutsägas vid två mättillfäl­len – när barn är ett respektive fem år gamla.

– Det här innebär att personal inom vården tidigt kan se vilka barn som man kanske behöver vara uppmärksam på, förklarar Susann Regber, lektor i omvårdnad vid Högskolan i Halmstad och en av forskarna bakom studien.

NÄR BARN ÄR omkring nio månader gamla har de vanligtvis en topp i sin Bmi-utveckling och när de är cirka sex år gamla bör kurvan vända nedåt – för att sedan gå upp igen. Men studien visar att vissa barn varken har en dipp eller topp i kurvan och att dessa oftare har en Bmi-utveckling över genomsnitt­et.

Susann Regber menar att det statistisk­a underlaget kan användas som ett av flera verktyg för att motverka barnfetma.

– Nu vet vi att viktkurvan hos barn som inte har det här mönstret riskerar att bara fortsätta uppåt och det gör att man tidigare kan sätta in insatser.

– DET HANDLAR INTE om att peka ut några enskilda familjer utan det handlar mer om att våga ta ett samtal och erbjuda stöttning. Ser Bvc-sköterskan att ”här går det bara uppåt” kan hon eller han kanske föreslå att man ska sätta sig ner och prata om vilka vanor man har.

– Det kan vara en ovana som man inte ens tänker på. Många tror att övervikt och fetma bara handlar om onyttig mat men det är det inte alltid. Det kan vara att man får i sig för mycket mat också.

Studien bygger på data med längd och vikt från drygt 4700 barn i sju europeiska länder. Susann Regber är den som har samlat in mätningarn­a för de drygt 1 800 svenska barn som ingår i projektet.

HON HAR TIDIGARE arbetat som barnsjuksk­öterska och berättar att barnfetma ökar både i Sverige och internatio­nellt.

– Vi lever i en väldigt fetmafrämj­ande * Studien bygger på data med längd och vikt från drygt 4700 barn i sju europeiska länder. Drygt 1800 barn från Sverige deltog. * Minst fyra mätningar genomförde­s på varje enskilt barn. Totalt rör det sig om nästan 38000 mätningar. * Studien publicerad­es i Internatio­nal Journal of Obesity i november 2016. miljö. Vi blir mer och mer stillasitt­ande och vi har mer och mer mat omkring oss och detta är barnen en del av. En del barn har utvecklat fetma väldigt tidigt i livet och så såg det inte ut för 20-30 år sedan. Vi måste få ett stopp på det, säger Susann Regber. Fotnot: BMI ”Body Mass Index” är en metod som kan användas för att skatta om en person är överviktig och handlar om att mäta förhålland­et mellan vikt och längd.

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM ?? NY FORSKNING. Susann Regber, lektor i omvårdnad vid Högskolan i Halmstad, hoppas att studiens resultat ska kunna användas som ett verktyg för att motverka fetma hos barn.
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM NY FORSKNING. Susann Regber, lektor i omvårdnad vid Högskolan i Halmstad, hoppas att studiens resultat ska kunna användas som ett verktyg för att motverka fetma hos barn.
 ??  ?? VÄXANDE PROBLEM. Barnfetma ökar både i Sverige och internatio­nellt. ”Vi måste få ett stopp på det,” säger Susann Regber.
VÄXANDE PROBLEM. Barnfetma ökar både i Sverige och internatio­nellt. ”Vi måste få ett stopp på det,” säger Susann Regber.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden