Hallandsposten

Hyltebo åtalas för osant intyg

- JAN BERGMAN 010-471 51 16 jb@hallandspo­sten.se

”Det inte kan anses troligt att han deltagit i två jakter på platser med ett avstånd på 70 kilometer.”

LIVSMEDELS­VERKET

En Hyltebo åtalas för osant intygande och brott mot livsmedels­lagen.

Enligt åklagaren har mannen, som är i 70-årsåldern, vid tre tillfällen utfärdat intyg för tio rådjur och vildsvin utan att ha genomfört nödvändiga undersökni­ngar och utan att vara behörig att skriva intyg.

Det ska ha hänt den 31 januari och den 27 juni förra året på en gård på en ort i Hylte kommun.

Livsmedels­verket, som har begärt en åtalsprövn­ing, anade oråd när man utförde köttbesikt­ning vid ett slakteri i Småland.

Misstankar­na om brott grundar sig på att det i intygen går att läsa att mannen ”på vitt skilda geografisk­a platser med orimligt korta mellanrum ska ha undersökt flertalet fällda vilt.”

FÖR ATT FÅ undersöka vilt och skriva intyg måste man delta i jakten eller vara jakträttsi­nnehavare och befinna sig i jaktområde­ts omedelbara närhet.

Livsmedels­verket anser att det inte kan anses troligt att han deltagit i två jakter på platser med ett avstånd på 70 kilometer. En annan öppen fråga är varför intygen delvis är underteckn­ade flera dagar efter själva avlivninge­n.

Mannen, som 2008 genomgick utbildning till viltunders­ökare, nekar till brott.

I POLISFÖRHÖ­REN HAR han berättat att intygen kommer färdigtryc­kta och ifyllda och att han bara signerar dem. På frågan om vem som fyller i uppgifter om fällplats och tidpunkt svarar han att det kan vara hans fru men oftast lämnar jägarna intygen ifyllda när de lämnar viltet hemma hos honom.

PÅ FRÅGAN OM varför ett intyg kunde skrivas en vecka i efterhand förklarar han att det inte är onormalt och att djuren kan få hänga lite innan de kontroller­as.

Att han inte uppfyller kraven för att skriva intyg kommentera­r han med att det inte är många som har hans utbildning och att många djur riskerar att bli förstörda och inte gå att sälja. Jägarna är ofta inte så väl förberedda då ”förberedel­ser brukar göra jakten sämre”.

 ?? Bild: JAN BERGMAN ?? INFLYTTNIN­G. Jonas Rös, Hanna Jansson, Anette Andersson och Ida Börjesson har börjat arbeta i den nya förskolan i Långaryd. ”En supermiljö”, säger Anette.
Bild: JAN BERGMAN INFLYTTNIN­G. Jonas Rös, Hanna Jansson, Anette Andersson och Ida Börjesson har börjat arbeta i den nya förskolan i Långaryd. ”En supermiljö”, säger Anette.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden