Hallandsposten

Inflyttnin­g för 20 barn i den nya förskolan

- JAN BERGMAN 010-471 51 16 jb@hallandspo­sten.se

I förra veckan var det inflyttnin­g för 20 barn och personal i den första modulen för den nya förskolan i Långaryd.

– Det verkar bra, den är väl utformad och allt är nytt, säger Jonas Rös, färskollär­are som jobbat elva år på Solgläntan på andra sidan vägen.

– Det är en supermiljö, instämmer kollegan Anette Andersson som lovprisar närheten till naturen.

På baksidan finns två stora sandlådor och det är en gångstig ner till skogen och ån. Närheten till äldreboend­et Höstsol kan ge ett ömsesidigt utbyte.

För att minska på kön till barnomsorg­en i Långaryd hade barn- och ungdomsnäm­nden först beslutat att utvidga Solgläntan med lägenheten ovanpå. Men lösningen visade sig kräva bättre ventilatio­n och utrymnings­vägar.

I STÄLLET TOGS ett snabbt beslut om att sätta upp två paviljonge­r på åkern bredvid Höstro, på höjden ovanför parkerings­platsen.

Den nya förskolan skulle stått klar efter sommaren men har blivit rejält fördröjd. Under tiden har en del av barnen fått omsorg i församling­shemmet i Långaryd.

Men nu är den ena avdelninge­n på plats. Det är ingen billig lösning. Enbart hyran för den första modulen är 21 600 konor i månaden.

– Den andra modulen är inte upphandlad än så vi vet inte vad den kommer att kosta, säger Maria Hedin (S), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

Sammanlagt finns i dag 40 platser med modulen och lägenheten.

–Det ska vara 40 platser även när den andra modulen är på plats och vi lämnat lägenheten, säger Maria Hedin.

– I DAG finns det 33 barn placerade på de två avdelninga­rna i Långaryd och inga barn i kö dit för tillfället så det gör ingen skillnad på kön i sin helhet i kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden