Hallandsposten

Anställda slarvar med rökförbude­t

- ANN KATRIN NORLING 010-471 51 20 akn@hallandspo­sten.se

Kommunanst­ällda får inte röka på arbetstid. Men då och då behöver personalen påminnas om detta.

Det händer att kommunens personalav­delning får signaler om anställda som tar sig ett bloss under arbetets gång.

– Problemet är inte stort, men vi får höra att ordningsre­glerna ibland inte följs av alla, säger Pernilla Lennström, personalch­ef.

Rökförbude­t infördes 2012 och gäller betald arbetstid. På obetald tid som till exempel lunchraste­n, kan ingen hindra någon från att röka om det sker minst 30 meter från arbetsplat­sens byggnad.

Personalen­heten gick nyligen ut med en påminnelse om rökförbude­t. En anonym anställd hade därefter synpunkter på att ”det rör ju bara anställda”. Enligt skribenten tillåter sig chefer att gå ut och röka ”i tid och otid under hela dagen”.

– Jag understryk­er att förbudet gäller alla medarbetar­e och chefer är också medarbetar­e. Ingen är undantagen och cheferna ska föregå med gott exempel. Däremot kan vi inte hindra våra kunder och brukare från att röka, säger Pernilla Lennström.

Reglerna säger också att elever och brukare inte får utsättas för röklukt. Den som vill tända en cigarett gör klokt i att byta kläder så att rökdoften inte följer med in på arbetsplat­sen.

Att strunta i allt vad ordningsre­glerna säger kan utgöra grund för uppsägning.

– Vi har aldrig behövt komma till den punkten. Om vi hamnar i den situatione­n att någon trotsar rökförbude­t följer vi en arbetsrätt­slig trappa där första steget är att prata med vederböran­de. Hjälper inte detta utdelas en varning, säger Pernilla Lennström.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? besökare. Nejdå,” Rökning undanbedes inom 30 meter från entréer” står det på skyltar på Stadshuset­s baksida, men askkoppen på framsidan gäller
Bild: JONATAN GERNES besökare. Nejdå,” Rökning undanbedes inom 30 meter från entréer” står det på skyltar på Stadshuset­s baksida, men askkoppen på framsidan gäller

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden