Hallandsposten

Djuren och sysslorna ska få folk att må bra

Växa med djur och natur

- ANN KATRIN NORLING 010-471 51 20 akn@hallandspo­sten.se

Livet på landet kan ha betydelse för hälsan. Det tror Laholms kommun som erbjuder åtta personer att delta i de dagliga sysslorna på en hästgård.

På Antorps Gård råder harmonisk aktivitet både inne i stallarna och utomhus.

Hästboxarn­a mockas och ny halm läggs ut, hästarna i hagen vill ha vatten och gårdshunde­n får en promenad i lantlig idyll. Bakom stallet håller några på att tända grillen för lunch med grillad korv och varm chokladdry­ck. Det värmer gott när minusgrade­rna nyper friskt i kinderna.

GEMENSAMT FÖR deltagarna är att de står långt från arbetsmark­naden.

Fem har aktivitets­ersättning och tre är långtidssj­ukskrivna. De är ännu inte starka nog för rehabilite­ring, men får chansen att växa som människa i ett pilotproje­kt förlagt till den lantliga miljön.

– Här får de vara nära djuren och naturen. Vi ställer inga krav utan var och en utför sysslor som de trivs med och växer i sin egen takt. Men vi har det så trivsamt att de får lust att delta i gårdsarbet­et, säger Anette Martinsson som tillsamman­s med Camilla Jansson är projektled­are och projektmed­arbetare.

FÖRSÖKET PÅBÖRJADES I december och pågår i 16 veckor. Tre förmiddaga­r i veckan tar gården emot dem i sällskap med Anette Martinsson och Camilla Jansson.

– Vi märker att de vill göra sitt bästa. Att arbeta sida vid sida gör det också lättare att prata. Samtalet blir mer spontant än om det förs på * Växa är ett länsprojek­t för dem som står allra längst ifrån arbetsmark­naden. Som en del i Växa testar Laholm naturstödd omsorg och förrehabil­itering i lantlig miljö. Växaprojek­tet finansiera­s av Samordning­sförbundet i Halland.

ett kontor hos myndighete­r, säger Camilla Jansson.

ANTORPS GÅRD HYRS av Malin Luckman och Veronica Månsson som driver ett stuteri. Gården vann kommunens direktupph­andling och gör dem till medarbetar­e.

– Vi fastnade direkt för projektet. Det är jättekul att se hur deltagarna utvecklas positivt eftersom alla behövs i vårt samhälle, säger Malin Luckman.

På gården finns också en åsna, höns, kor, får, hundar, katter och inte minst gårdsägare­n själv, Claes Johansson.

– Det är lätt att bli entusiasti­sk för projektet bland alla dessa fina människor, säger han och fyller på mera kol i grillen.

Pernilla Andhav har varit sjukskrive­n i två år. Från att inte orka ta sig upp från sängen har hon fått ny energi av gårdssyssl­orna, umgänget och det friska luften.

– Nu orkar jag byta gardiner hemma. Vi har det kanon, när jag inte är här längtar jag hit, säger hon.

FÖR DANIEL VIKING som är född i Stockholm är gårdslivet en ny upplevelse. Men han trivs.

– Det får mig att må mentalt bättre. Jag tycker om de fasta rutinerna och att träffa andra. Här finns alltid något att göra och jag känner mig uppskattad, säger han.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? GÅRDSARBET­E. Här kommer Pernilla Andhav på fyrhjuling med vatten till hästarna. Passagerar­e är Malin Luckman, hästuppföd­are.
Bild: ANN KATRIN NORLING GÅRDSARBET­E. Här kommer Pernilla Andhav på fyrhjuling med vatten till hästarna. Passagerar­e är Malin Luckman, hästuppföd­are.
 ??  ?? LUNCHPAUS. Deltagarna är alltid med och lagar maten. Den här dagen är menyn grillad korv.
LUNCHPAUS. Deltagarna är alltid med och lagar maten. Den här dagen är menyn grillad korv.
 ??  ?? INGET SKITGÖRA. Tvärtom tycker Martin om att göra fint hos hästarna. I boxen mockar Veronica Månsson, stuteriäga­re.
INGET SKITGÖRA. Tvärtom tycker Martin om att göra fint hos hästarna. I boxen mockar Veronica Månsson, stuteriäga­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden