Hallandsposten

Skyll inte allt på jord- och skogsbruka­re

-

regionstyr­elsens ordförande

svar till Anders Wirdheim och Gert Andersson, 17/12

MILJÖ. Jag beundrar dig Anders Wirdheim för stor fågelkunsk­ap och förmåga att få ut ditt budskap, men du är alltför enkelspåri­g. Att du tycker illa om oss skogs- och jordbrukar­e, för vårt sätt att bedriva vårt arbete, har jag alltid känt. Jakt och jägare står inte heller högt i kurs hos dig förutom när räv eller gris finns på fågelskydd­sområden.

Svenska jordbrukar­e bedriver Europas miljövänli­gaste jordbruk. Vi behöver ett modernt jordbruk för att slippa importera ännu mer miljöfarli­ga produkter. Skogsbruke­t är en av de absolut viktigaste näringarna för svensk ekonomi och även där är vi bäst i Europa när det gäller naturvårds­hänsyn. Stora monokultur­er av gran är kanske tråkiga, men ekonomiskt oslagbara i södra Sverige. En skogsägare som inte bedriver ett ekonomiskt skogsbruk på merparten av sin areal har begränsade eller inga resurser till naturvård. Hjärta för naturvård finns, det vet jag.

DU MENAR ATT det stora problemet med måsar, råkor och kajor i stan beror på att människorn­a kastar mat efter besök på exempelvis Macdonalds. Jag vill påstå att denna fågelinvas­ion beror på att gödselhöga­r, kommunala och privata soptippar utanför stan har försvunnit.

DET FÖRVÅNAR MIG att du inte i media förklarar att det är minken som tvingar in måsar och trutar till stans hustak. Häckning på Tylön och utefter kusten är uteslutet på grund av minken.

Hela västkusten­s sjöfågelst­am är i fara på grund av minken.

Du, om någon vet att arter ökar, minskar och flyttar, även människor. Miljoner kronor förbrukas på att tvinga storken att trivas i Skåne. Stork och vitryggad hackspett tycker det är trevligare i Baltikum medan skarv, gås och råka har börjat trivas hos oss. De avsatta stork- och hackspetts­miljonerna kanske kunde användas till minkjakt, vilket skulle få våra måsfåglar att flytta dit de hör hemma.

Anders, försök någon gång visa en positiv attityd mot oss naturbruka­re. Det skulle vi alla tjäna på.

Ragnar Johansson

Skogsmästa­re

 ??  ??
 ??  ?? Vitryggen Donald Trump.
Vitryggen Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden