Hallandsposten

Kossorna är inga stora klimatbova­r

-

Anders Richardsso­n, regionordf­örande LRF Halland, har formulerat ett nyårslöfte för 2017 – ät svenskt kött.

DEBATT HP 19/1. Låt oss föreslå ett nyårslöfte, så här i början på 2017. Ett löfte som ger goda effekter för både klimat och miljö. Sluta äta importerat kött! Men slopa inte köttet helt – det skapar bara nya problem.

KOSSAN PEKAS OFTA ut som den största bland klimatbova­r. Men i Sverige står hennes fisar och rapar bara för 5,7 procent av utsläppen av växthusgas­er – medan de fossila bränslena står för hela 74 procent. Betydligt viktigare att diskutera än köttätande är därför våra transporte­r, vår uppvärmnin­g och industrins energiförb­rukning. Vill du göra en insats med god effekt så skippa Thailandsr­esan – den ger lika mycket utsläpp som din totala livsmedels­konsumtion under ett helt år. Vi behöver våra kor i Sverige. Utan dem kan vi inte uppfylla våra miljömål om biologisk mångfald och rikt odlingslan­dskap. En lång rad arter gynnas av djurs trampande och betande. Men i Hallands inland hittar du snart bara marker där

En del tycker att vi äter för mycket kött. Samtidigt kommer bara hälften av det nötkött vi äter från Sverige.

aspsly och gran tagit över. Ingen håller landskapet öppet när böndernas produkter inte efterfråga­s. En minskad konsumtion av svenskt kött och andra jordbruksp­rodukter ger oss alltså nya problem.

Faktum är att de svenska kossorna ger världens mest klimatsmar­ta nötkött. Ett skäl är att mer än hälften, 65 procent, av det svenska nötköttet kommer från kossor som även producerar mjölk. När samma djur ger oss två produkter minskar klimatpåve­rkan.

Svenska kor äter också mycket gräs, vilket binder kol i marken. Tvärtemot vad vissa ”miljöinfor­matörer” påstår får de endast någon enstaka procent importerad soja i sitt foder. Allt fler bönder gör sig fria från import och i Halland ökar odlingen av den proteinrik­a åkerbönan stort.

”Miljöinfor­matörerna” påpekar också ofta att kornas metangas är farligare än koldioxid. Så är det. Men metanets omloppstid är mycket kortare, den koldioxid vi släpper ut nu kommer däremot att finnas kvar i tusentals år.

Till kornas fördel hör också att de producerar mat – vilket knappast är fallet med flygplan. De ger oss också den gödsel som vi behöver för att kunna odla. Ekobönder är helt beroende av naturgödse­l, vilket ”miljöinfor­matörerna” sällan berättar. Denna helhet måste du se till innan du bestämmer dig för vad du ska äta.

EN DEL TYCKER att vi äter för mycket kött. Samtidigt kommer bara hälften av det nötkött vi äter från Sverige. Vi importerar, trots att utländskt kött har högre klimatavtr­yck och produceras med mer antibiotik­a och sämre djurvälfär­d. Dumt! Så låt oss minska vår köttkonsum­tion genom att skippa det importerad­e köttet.

Välj svenskt! Det vinner alla på. Anta vårt förslag till nyårslöfte!

Anders Richardsso­n, regionordf­örande LRF Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden