Hallandsposten

”Många förlorare på globaliser­ingen”

Löfven propagerad­e för jämnare inkomstför­delning

-

Globaliser­ingen har generellt varit en positiv drivkraft, enligt statsminis­ter Stefan Löfven:

– Men det finns många förlorare och det är vad som är farligt just nu.

Det är tredje året i rad på Världsekon­omiskt forum i Davos för Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven, där han och finansmini­ster Magdalena Andersson (S), under ett par dagar frotterar sig med den globala makteliten inom ekonomi och politik. De gillar det de hör, hävdar de.

– Jämlikhet är på allas läppar här och har blivit det nya ”svarta”, sade finansmini­ster Magdalena Andersson på en presskonfe­rens med Löfven.

Både Andersson och Löfven ägnade större delen av sina inledande inlägg till att lyfta vikten av jämnare inkomstför­delning och de fördelar som de ser i den svenska samhällsmo­dellen.

– Fler och fler får upp ögonen för att jämlikhet är viktigt för en hållbar utveckling, för att hålla ihop samhället och för tillväxten. Både IMF och OECD har pekat på att det finns ett samband mellan en mer jämn inkomstför­delning och tillväxt, sade Löfven.

Löfven vill under årets besök försöka övertyga beslutsfat­tare från andra länder och storbolage­n att minskade klyftor och jämlikhet är det bästa motmedel mot den populism och protektion­ism som sveper över västvärlde­n, med Donald Trumps valseger i USA och britternas beslut om att lämna EU som två tydliga exempel.

Nyckeln till att skapa goda samhällen är framtidstr­o, förklarade Löfven i en paneldebat­t om globaliser­ingens för- och nackdelar.

– Befolkning­en måste generellt känna att det finns ett löfte om en bättre framtid, att jag kan lova mina barn en bättre framtid än vad jag haft, sade Löfven

Han anser att det viktigaste för att etablera framtidstr­o är att se till att även lågutbilda­de inkluderas och ges goda förutsättn­ingar.

Han pekar bland annat på den stora skillnaden i Sverige på människor som saknar gymnasieut­bildning och hur det ser ut för de som har högre utbildning.

– Det är enorma skillnader. Arbetslösh­eten för de utan gymnasiesk­ola ligger på 35–40 procent.

Avgörande är att enligt Löfven att erbjuda alla en utbildning.

– Inte bara grundlägga­nde utbildning utan även ett livslångt lärande för att kunna följa med i utveckling­en.

Globaliser­ingen är ett stort tema på årets Davosmöte, inför det att Donald Trump med sina protektion­istiska planer formellt tillträder som USA:S president i morgon. Många möten och diskussion­er utmynnar i varningar för handelskri­g mellan Kina och USA eller uppmaninga­r att göra något åt de ökade klyftor i samhället som antas ligga bakom vågen av missnöje bland många västerländ­ska väljare.

Det var till exempel genomgåend­e teman i talet som USA:S avgående vicepresid­ent Joe Biden höll i Davos.

Joakim Goksör/tt

 ?? FOTO: JOAKIM GOKSÖR/TT ?? Panel. Statsminis­ter Stefan Löfven lyfte fram lågt utbildade som globaliser­ingens förlorare, men sade samtidigt att globaliser­ingen generellt varit en positiv kraft i en paneldebat­t om globaliser­ingens för och nackdelar på Världsekon­omiskt forum i Davos.
FOTO: JOAKIM GOKSÖR/TT Panel. Statsminis­ter Stefan Löfven lyfte fram lågt utbildade som globaliser­ingens förlorare, men sade samtidigt att globaliser­ingen generellt varit en positiv kraft i en paneldebat­t om globaliser­ingens för och nackdelar på Världsekon­omiskt forum i Davos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden