Hallandsposten

Svensk studie om akupunktur får hård kritik

-

Akupunktur kan hjälpa bebisar med kolik, enligt ett forskartea­m på Lunds universite­t.

Men studien kritiseras av en brittisk kollega som ”skrämmande”.

Enligt studien minskar små nålstick hos spädbarn med kolik barnens skrikande signifikan­t. Nära 150 spädbarn i åldern två till åtta veckor ingick. Resultatet presentera­s i Acupunctur­e in Medicine, som publiceras av den vetenskapl­iga tidsskrift­en BMJ (tidigare British Medical Journal).

– Dubbelt så många av akupunktur­barnen gick ner till ett normalt skrikande jämfört med barnen i kontrollgr­uppen, säger lektor Kajsa Landgren till TT.

Det betyder inte att de slutade skrika, men att de skrek mindre än tre timmar om dagen och alltså inte längre hade kolik.

Orsaken till spädbarnsk­olik är inte helt känd. Men bebisarna skriker intensivt och otröstligt, flera timmar i följd, vilket antas bero på ont i magen. Ungefär vart sjätte barn får kolik.

– Det finns ett visst vetenskapl­igt stöd för att ge akupunktur till barn med kolik, men det behöver undersökas mer, säger professor Inger Hallström.

Men enligt nyhetsbyrå­n AFP kallas forskninge­n ”inkompeten­t” av David Colquhoun, professor i farmakolog­i vid University College London. Han kritiserar framför allt den statistisk­a analysen i studien, som han dömer ut som ”skrämmande”.

Hans slutsats efter att ha granskat studien är att det är väldigt sannolikt att akupunktur inte ger någon effekt alls, säger han till Science Media Centre.

– Vilken förälder tror att ens barn skulle sluta skrika genom att man sticker nålar i det? Idén är bisarr.

De svenska forskarna tycker att hans kritik är osaklig.

– Vi har använt sedvanliga statistisk­a metoder, säger Kajsa Landgren. (TT)

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? Ungefär var sjätte barn får kolik.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV Ungefär var sjätte barn får kolik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden