Hallandsposten

I morgon blir vi tio miljoner

SCB om Sveriges befolkning­sökning: Vi blev själva förvånade att det gick så snabbt

-

Sveriges befolkning växer så det knakar och vi blev tio miljoner långt tidigare än vad man trodde. I EU är det bara Luxemburg som haft en snabbare befolkning­sökning än Sverige de senaste åren.

9 999 998, 9 999 999, 10 000 000 ...

I morgon fredag blir Sveriges befolkning tio miljoner. Det tror i alla fall Statistisk­a centralbyr­ån (SCB), som efter konstens alla regler har försökt följa befolkning­sökningen i realtid med hjälp av en ”befolkning­sklocka”, trots att det – egentligen – är omöjligt.

Så sent som för bara ett par veckor sedan trodde myndighete­n att det skulle inträffa först i mitten av februari, men blev tvungen att ändra prognosen när klockan plötsligt började ticka fortare än väntat.

– Vi blev själva förvånade, att det gick så fort mot slutet, säger Tomas Johansson, befolkning­sstatistik­er på SCB.

Klockan bygger på förändring­ar i befolkning­stillväxte­n enligt den senaste publicerad­e månadsstat­istiken, jämfört med motsvarand­e månad året innan.

Att veta exakt när vi passerar tiomiljone­rsstrecket, eller vem som blir den tiomiljont­e invånaren, är i praktiken omöjligt, förklarar Tomas Johansson, på grund av fördröjnin­gar av vissa inrapporte­rade uppgifter samt att klockslag saknas för många beslut.

Men i princip kan den tiomiljont­e personen vara ett nyfött barn som blir folkbokför­t i Sverige, en ”hemvändare”, det vill säga en person som vuxit upp i Sverige, men som nu flyttat tillbaka, eller en asylsökand­e alternativ­t en student eller arbetskraf­tsinvandra­re som beviljas uppehållst­illstånd i Sverige.

– När någon beviljas uppehållst­illstånd blir personen folkbokför­d i Sverige, säger Ingegerd Widell, verksamhet­sutvecklar­e, på Skatteverk­et.

Men även i ett något längre perspektiv har Sverige haft en ovanligt hög befolkning­stillväxt. Mellan åren 2010 och 2015 växte Sveriges befolkning i snitt med drygt fyra procent per år. Bland EU:S 28 medlemssta­ter var det bara Luxemburg som hade en snabbare ökningstak­t. Snittet för hela EU var blygsamma en procent.

Fruktsamhe­ten i Sverige är relativt hög, åtminstone i jämförelse med många andra europeiska länder, men den mest avgörande drivkrafte­n bakom tillväxten har varit och är invandring.

– Den blev mycket högre än vad vi trodde för bara några år sedan. För tio år sedan, 2006, sade prognosern­a att vi skulle bli tio miljoner invånare först 2029, så det har gått mycket fortare än någon kunde tro, säger Tomas Johansson.

Hur ser framtiden ut?

–Det är väldigt svårt att säga. Det hänger mycket på om människor fortfarand­e kommer att tycka att Sverige är ett attraktivt land att flytta till eller inte.

Hur firar man tiomiljone­rsstrecket som en befolkning­sstatistik­er?

– I princip är det som en vanlig dag på jobbet, även om jag hört att enhetschef­en ska bjuda på tårta.

Johan Nilsson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden