Hallandsposten

Minister oroas efter nya Ks-experiment

-

Nya avslöjande­n om oegentligh­eter på Karolinska universite­tssjukhuse­t oroar forsknings­minister Helene Hellmark Knutsson.

Regeringen­s linje efter Macchiarin­i-affären är att se över regler och återupprät­ta förtroende­t för svensk medicinsk forskning.

– Det är klart att det är allvarligt att det kommer en ny sån här …

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, avslutar inte meningen. Men skandal ligger nära till hands.

Svenska Dagbladet avslöjade i går att 68 patienter på Karolinska universite­tssjukhuse­t (KS) fått en experiment­ell behandling med celler från moderkakor, utan att sjukhuset fått tillstånd från berörda myndighete­r.

– Jag ser väldigt allvarligt på att det återigen uppdagas att det har genomförts behandling­ar som inte uppfyller de krav vi har när det gäller forsknings­etik och att man inte har haft de tillstånd som krävs, säger Knutsson.

Karolinska institutet (KI) och KS har stoppat behandling­arna.

Efter den så kallade Macchiarin­i-affären har regeringen haft det uttalade målet att hjälpa KI och KS att återskapa förtroende­t för den medicinska forskninge­n. Det nya avslöjande­t lär inte vara till hjälp.

– Nej det är klart att det påverkar ytterligar­e när det uppdagas nya saker. Men det är också viktigt att säga nu har de tagit tag i det ordentligt och gjort en anmälan till etikprövni­ngsnämnden och tillsatt en utredning, så man har ett angreppssä­tt som är bättre än att skylla på varandra, säger Helene Hellmark Knutsson.

Regeringen har tillsatt två övergripan­de utredninga­r. I augusti väntas förslag om nya regler för forsknings­etik och gränsområd­et mellan forskning och sjukvård. Även regler för granskning av forsknings­fusk ska ses över.

Carl Cato/tt

 ?? FOTO: TT/ARKIV ?? Helene Hellmark Knutsson.
FOTO: TT/ARKIV Helene Hellmark Knutsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden