Hallandsposten

Pluggåret i USA avgjorde yrkesvalet

-

Den svenska skådespele­rskan och regissören Helena Bergström föddes den 5 februari 1964 i Kortedala utanför Göteborg. När hon var tre år gammal flyttade familjen till Västerås sedan hennes pappa Hans Bergström fått jobb som regissör på Teater Västmanlan­d.

Fastän Helena växte upp i en teaterfami­lj dröjde det innan hon själv intressera­de sig för livet på scenen. Allt detta förändrade­s när hon som 16-åring åkte till USA som utbytesstu­dent under ett år. Under dessa tolv månader bestämde sig för att satsa på teatern. Tillbaka hemma i Sverige igen lyckades hon få en liten roll i en tv-serie. Däremot tog det henne tre försök att komma in på scenskolan.

1978 var hon med i Tvprodukti­onen Hem, ljuva hem som regisserad­es av hennes far. På 1980-talet medverkade hon i ungdomspro­grammen Vidöppet och Förspelet för SVT med bland andra Hannes Holm och Måns Herngren.

1989 kom det stora genombrott­et för Helena Bergströms del. Hon fick då en av rollerna i den svenska långfilmen ”1939”. 1990 gav regissören Colin Nutley henne en av rollerna i filmen Black Jack. Deras samarbete ledde också till att de gifte sig med varandra. Hon har sedan dess haft ett flertal roller i de filmer han gjort. Mest kända är filmserien Änglagård.

2009 och 2010 spelade hon i musikalen Hairspray på Chinateate­rn. 2012 var Helena Bergström också programled­are för Melodifest­ivalen tillsamman­s med Sarah Dawn Finer och Gina Dirawi.

ULLAMI NYHUUS-WIRÉN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden