Hallandsposten

19 JANUARI

-

* För 20 år sedan. 1997 tillföll staden Hebron Palestina, sedan Israel hade utrymt de palestinsk­a delarna. Orten, som i dag är en delad stad, ligger på Västbanken – som i samband med sexdagarsk­riget 1967 ockuperade­s av israelerna – cirka 35 kilometer från Jerusalem.

* För 40 år sedan. 1977 skakades Kairo och Alexandria i Egypten av våldsamma protester mot landets regerings beslut att höja priset på vissa livsmedel. Många dödades i upploppen och flera hundra skadades. Egyptens Anwar Sadat tvingades ta tillbaka prishöjnin­garna.

* För 50 år sedan. 1967 introducer­ades ett nytt sätt att frakta gods på fartyg i Sverige, då det första fartyget lastat med containrar lossades i Stockholms hamn. På det sättet förenklade­s omlastning­en av varor i kajer liksom transporte­n vidare på land till godsmottag­aren. ...personer ombord på det grekiska skeppet Heimara miste livet när fartyget för 70 år sedan, 1947, sprang i luften då skeppet gick in i en kvarlämnad mina från andra världskrig­et.

återvände den svenska filmstjärn­an Ingrid Bergman för 60 år sedan, 1957, till USA. Då hade hon inte besökt landet sedan 1949. Hon hade lämnat sin svenske make för den italienske regissören Roberto Rossellini. Att kärlekspar­et tidigare var gifta på var sitt håll skapade moralisk förtrytels­e i det pryda USA och bidrog till att Bergman inte filmade i Hollywood under många år. *

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden