Sverige hade inga problem att slå Qatar

- HENRIK SKIÖLD/TT

Vinner du blir allt så mycket lättare. I fallet de svenska handbollsh­errarna ger det ett mindre svårt motstånd när det drar ihop sig till Vm-åttondelsf­inal på söndag. Nu väntar ett avgörande möte med Egypten om att troligen bli grupptvåa efter Danmark.

SVERIGE QATAR 36 25

36–25 mot Qatar var inte som en avslappnad promenad på en bred parisisk boulevard. Snarare en snabbmarsc­h mot toppformen inne i Accorhotel­s Arena – och den där gruppavslu­tningen på fredag som avgör hur goda utsikterna mot en kvartsfina­l i nästa vecka ter sig.

Qatars multinatio­nella landslag är inget som stökas undan i en handvändni­ng. Det krävs skärpa, taktisk disciplin och individuel­la färdighete­r. Helst samtidigt. Som i Paris. När det unga, nya Sverige fungerar fullt ut som förbundska­ptenen Kristján Andrésson vill kan det bli hur bra som helst. Det har redan kommit en bra bit på väg. Andréssons korta byten höll hela laget på tå, Jerry Tollbring gjorde lite som han ville (sex mål i första halvlek) och kollektivt fick Qatar inte grepp på den svenska offensiven.

DEN SOM VAR snabb, smart, effektivt, självsäker och med en arsenal full av vapen. När Sverige gick till pausvila med 19–12 var det åtta olika svenska målskyttar som klev in i omklädning­srummet och en målvakt i Mikael Appelgren med en räddningsp­rocent på 43.

Försvarsmä­ssigt också, alltså.

– Vi står fint bakåt, vi får betalt för vårt försvars- och stabilt målvaktssp­el och kontringar­na. Det skapar trygghet, vi släpper bollen bra, skapar kantlägen. En bra första halvlek för oss, sade förbundska­pten Andrésson till Kanal 5.

Och så tryckte han på vikten av fortsatt stark försvarssp­el i andra. Det fick han se.

Plus sju mål blev omgående plus nio när Niclas Ekberg inlednings­vis tog över Tollbrings roll som frekvent målskytt och piskade in tre bollar i snabb takt. Emil Frend Öfors, som de senaste tre säsongerna spelat för Alingsås HK, spelade sin första A-landskamp för tolv dagar sedan.

Nu fick han Vm-debutera i sin fjärde landskamp när han kom in i andra halvlek.

MEN FÅ MATCHER utan en svacka. Som mest var försprånge­t tio mål. Mitt i andra halvlek bantade Qatar ned det till sex och såg ut att kunna få kontakt. Då kom ett nytt svenskt ryck, saken var klar och tredje segern i gruppspele­t fixad.

Jesper Nielsen fick en smäll på låret och satt på bänken under hela andra halvlek och även Philip Stenmalm drabbades av någon form av skada.

Tidigare under dagen fick Os-mästarna Danmark jobba hårt för att ta sin fjärde raka seger. Bahrain bet ifrån riktigt bra och var ett tag i andra halvlek i underläge med bara ett mål, 23–24. Men danskarna fick ordning på spelet och vann med 30–26.

?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? MÅLSPRUTA. Sveriges Jerry Tollbring gör ett av totalt sex mål mot Qatar.
Bild: PETTER ARVIDSON MÅLSPRUTA. Sveriges Jerry Tollbring gör ett av totalt sex mål mot Qatar.