Hallandsposten

Blacksteni­us: ”Nu är det nya utmaningar”

Sveriges Em-förberedel­ser

- ANDERS WALLIN TT

Hon kallar förra säsongen för ”jättespänn­ande och rolig”. Samtidigt är det ett år som Stina Blacksteni­us redan sorterat bort. – Det hände många bra saker men nu är det nya utmaningar, säger hon inför landskampe­n mot Norge.

Förra säsongen var något utöver det vanliga för Stina Blacksteni­us. Anfallaren var med och spelade hem Sveriges första fotbollsme­dalj i ett OS. Hon var tongivande när Linköping säkrade Sm-guldet redan i mitten av oktober och var sedan stjärnan i U20-VM i Papua Nya Guinea. Prestation­erna gjorde att 20-åringen jagades av flera stora utländska klubbar.

Valet blev ett treårskont­rakt med Montpellie­r.

Väl i Frankrike fortsatte framgången nästan omgående.

Efter ett mållöst i cupmöte med Marseille slog hon till i ligadebute­n mot Paris SG och säkrade en ny trepoängar­e till ligatvåan.

– Det var väldigt speciellt att få komma in efter att inte ha spelat fotboll på fem veckor. Jag hade knappt några träningar i kroppen och fick vara med i en sådan viktig match bara efter några dagar. Det var speciellt, och det var så klart kul att få starta på det sättet i ligan, säger hon.

Varför bestämde du dig för Montpellie­r?

– Jag fick ett väldigt bra intryck av klubben och staden. Här kändes det som att jag skulle ha väldigt goda möjlighete­r till att utvecklas.

Vad vill du bli bättre på?

– Det mesta egentligen. Generellt sett vill jag ju bli en bättre fotbollssp­elare men jag vill väl framför allt träna på min teknik, och förhoppnin­gsvis kan den utvecklas under min tid i den här ligan.

I San Pedro del Pinatar väntar två matcher; Norge i kväll och England på tisdag. Det är Sveriges första förberedel­ser inför Em-slutspelet som väntar i sommar.

– Det här blir ett steg på vägen, så självklart är de här dagarna och fotbollspa­ssen vi har nu väldigt viktiga, säger Stina Blacksteni­us.

– Vi ska försöka förbereda något inför det som händer i sommar. Det handlar om att prata igenom saker och få fotbollspa­ss tillsamman­s. Förhoppnin­gsvis ska även vi kunna genomföra två bra matcher mot två bra lag.

Blacksteni­us säger att första tiden i Frankrike har varit tung. Uppbyggnad­sträning tog kraft och satte sina spår, men nu är hon redo att visa förbundska­pten Pia Sundhage att hon vill ha en stor och betydelsef­ull roll under EM i Nederlände­rna.

– Vi har ju inte så många läger och matcher tillsamman­s, så jag hoppas kunna visa vad jag går för.

 ?? Arkivbild: CARL SANDIN ?? VILL VISA FRAMFÖTTER­NA. Trots att försäsonge­n med nya klubben Montpellie­r har varit hård vill Stina Blacksteni­us visa vad hon går för.
Arkivbild: CARL SANDIN VILL VISA FRAMFÖTTER­NA. Trots att försäsonge­n med nya klubben Montpellie­r har varit hård vill Stina Blacksteni­us visa vad hon går för.
 ?? Arkivbild: JOSEFINE LOFTENIUS ?? BLICKAR FRAMÅT. Efter ett succéartat 2016, med bland annat Sm-guld med Linköping, är Stina Blacksteni­us redo för nya utmaningar.
Arkivbild: JOSEFINE LOFTENIUS BLICKAR FRAMÅT. Efter ett succéartat 2016, med bland annat Sm-guld med Linköping, är Stina Blacksteni­us redo för nya utmaningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden