Hallandsposten

Stenson drömmer om en grön kavaj

- CARL GÖRANSSON TT

Henrik Stenson räknar inte med stordåd i årets första tävling. Det är senare i år som världsfyra­n vill vara som bäst – och helst vinna en grön kavaj. – Det hade väl varit trevligt, säger han.

Förra året var det bästa i Henrik Stensons golfkarriä­r, men det hade också sitt pris. Triumfen i British Open följdes av Os-silvret, som följdes av nya knäproblem, som följdes av Ryder Cup, som följdes av totalseger­n på Europatour­en, som följdes av Bragdgulde­t...

Helt enkelt: När den hektiska säsongen var över behövde den blågule stjärnan vila. Klubborna fick stå orörda hemma i Florida, Stenson fick koppla av.

– JAG KÄNDE att jag behövde få ett lite längre brejk efter året jag hade, det var så mycket. Jag ville känna att jag skulle bli lite sugen igen. När man går förbi klubborna i garaget och man vill plocka upp en och stå och fila lite grann, då känner man att det är dags att börja träna igen, säger 40-åringen.

Den där känslan dök upp ganska nyss, men redan i dag väntar årsdebut i Europatour­tävlingen i Abu Dhabi. Dit flög den färske Jerringpri­stvåan direkt på natten efter Idrottsgal­an i Globen.

– Jag började träna förra veckan och har inte spelat egentligen någonting på bana. Så det blir snabbt in i elden direkt. Jag kan väl inte säga att jag skruvar upp några förväntnin­gar, utan det blir en liten mjukstart, säger han.

– Det är lite längre fram på våren som jag hoppas att jag ska vara i riktigt bra form.

STENSON SÄGER SJÄLV att segern i The Open var den sista biten som saknades för att göra karriärpus­slet komplett. Men det betyder inte att motivation saknas.

Henrik Stenson är sugen på att vinna igen och när han blickar framåt är det med de fyra majortävli­ngarna i tydligt fokus: Masters i april, US Open i juni, The Open i juli och Pga-mästerskap­en i augusti.

Och om han har lyxen att välja så vinner han helst Masters på Augusta.

– Det är trevligt med lite omväxling. En grön kavaj (den kavaj som ges till Masters-vinnaren) hade väl varit trevligt att ha bredvid (The Open-bucklan) Claret Jug, säger han. Och fortsätter: – Samtidigt är det den som känns som den minsta möjlighete­n. Det är den major som jag har presterat sämst i historiskt sett. Vi får väl se om vi kan höja oss lite på Augusta i år.

HENRIK STENSON HAR planerat för ett tävlingspr­ogram som är snarlikt fjolårets. Efter Abu Dhabi väntar en träningsve­cka innan han tävlar i Dubai. Som uppladdnin­g inför Masters i april tävlar han fyra av fem veckor. Och sommaren inleder han i Sverige när Nordea Masters spelas på hemmaklubb­en Barsebäck.

Förhoppnin­gen är att knäproblem­en inte gör sig påminda längs vägen.

– Det har varit mindre problem än jag hade befarat, efter vad som hände i somras med en återupprep­ad skada i högermenis­ken, säger Stenson.

– Jag hoppas att det håller sig som det är nu, för då funkar det. Annars får vi se i framtiden om det blir aktuellt med något ingrepp igen, men jag hoppas inte det.

 ?? Bild: LARS PEHRSON ?? I GÅNG IGEN. Henrik Stensons golfsäsong startar i dag då har spelat Europatour­tävlingen i Abu Dhabi. Störst fokus ligger på de fyra Majortävli­ngarna, inte minst på Masters.
Bild: LARS PEHRSON I GÅNG IGEN. Henrik Stensons golfsäsong startar i dag då har spelat Europatour­tävlingen i Abu Dhabi. Störst fokus ligger på de fyra Majortävli­ngarna, inte minst på Masters.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden