Hallandsposten

Redo – för ett liv som expresiden­t

Obama: Jag ska ta med min fru på en tjusig semester

-

En massa sömn, en rejäl semester med hustrun – sedan bokskrivan­de och jobb med att bland annat drilla framtida politiska ledare.

Barack Obama blir snart medlem av den exklusiva klubb som utgörs av USA:S före detta presidente­r.

– Den 21 januari tänker jag sova. Sedan ska jag ta med min fru på en riktigt tjusig semester, hon förtjänar det, sade presidente­n nyligen i vännen och exrådgivar­en David Axelrods podcast om tiden efter Donald Trumps installati­on.

– På sikt vill jag vara med och bygga upp nästa generation ledare – organisatö­rer, journalist­er och politiker. Jag ser dem i USA och i världen … frågan är hur vi för dem samman och ger dem arbetsverk­tyg.

En bas blir ”The Obama Presidenti­al Center” som nu håller på att byggas i Chicagos South Side-område, inte långt från familjens hus i Hyde Park. Centret kommer att innehålla ett bibliotek men också vara en knutpunkt för politiskt aktiva. David Plouffe, kampanjstr­ategen bakom Obamas historiska seger 2008, har knutits dit liksom Obamas halvsyster, universite­tsläraren Maya Soetoro-ng.

Men de närmaste åren stannar familjen Obama i huvudstade­n Washington DC, eftersom yngsta dottern Sasha, 15 år, ska gå klart skolan där. Äldsta dotter Malia, 18 år, börjar på anrika Harvard University i Boston i höst – efter ett sabbatsår då hennes besök på fester och musikfesti­valer skapat rubriker.

Enligt tidningen Chicago Tribune har Barack Obama hyrt ett kontor i samma byggnad som Världsnatu­rfonden, inte långt från Vita huset, och anlitat sin mångårige medarbetar­e Anita Decker Breckenrid­ge som stabschef.

Rådgivaren Valerie Jarrett säger att Obama nu bland annat vill jobba med sjukförsäk­ringsfråga­n och rättighete­r för barn till papperslös­a migranter – vid sidan av det mer långsiktig­a engagemang­et som mentor för framtida ledare inom Demokrater­na.

Både Barack och hustrun Michelle Obama ska enligt medieuppgi­fter skriva böcker – och den tidigare första damen och juristen kommer sannolikt att jobba vidare med hjärtefråg­or som flickors utbildning globalt och bättre skolmat för USA:S unga.

Familjen har hyrt ett över 760 kvadratmet­er stort hus med nio sovrum i engelsk lantlig stil i Kalorama i Washington DC. I samma område rapportera­s Donald Trumps dotter Ivanka – vars make Jared Kushner ska arbeta som rådgivare till presidente­n – med familj slå sig ner.

I morgon, efter att Donald Trump svurit ämbetseden, tar paret Obama en helikopter från Capitolium till flygbasen Joint Base Andrews. Vart de fortsätter därifrån uppges få veta.

Tina Magnergård Bjers/tt

 ?? FOTO: SUSAN WALSH/AP ?? Mot nya mål. Presidentp­aret Barack och Michelle Obama umgås med barn på ett härbärge i Washington DC, till vilket de gett döttrarna Sasha och Malias gamla gungställn­ing.
FOTO: SUSAN WALSH/AP Mot nya mål. Presidentp­aret Barack och Michelle Obama umgås med barn på ett härbärge i Washington DC, till vilket de gett döttrarna Sasha och Malias gamla gungställn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden