Hallandsposten

Så minns de Barack Obama

-

MARGOT WALLSTRÖM, utrikesmin­ister (S):

”Jag kommer att minnas det starka intryck han gjorde de gånger jag träffade honom, till exempel i Alaska när vi diskuterad­e klimatförä­ndringar eller i Washington DC när jag och statsminis­tern var där för att prata om den nordiska modellen. Något jag också minns från Obamas tid som president är den värdighet han alltid uppträdde med. Det har varit åtta år utan skandaler och stora kontrovers­er.”

CARL BILDT, tidigare utrikesmin­ister (M):

”Genom olika möten och samtal ute i världen – i Chicago, Warszawa och Haag bland annat. Och genom Fredrik Reinfeldts besök i Vita huset och Obamas mycket lyckade besök i Stockholm.”

DENNIS GOLDFORD, professor i statsveten­skap vid Drake University i Iowa:

”Som en president som misslyckad­e med att leva upp till de löften som omgärdade hans seger 2008”.

TRITA PARSI, Irankännar­e och författare, Washington:

”Obama lyckades att återupprät­ta diplomati som en legitimt och effektivt utrikespol­itiskt instrument. Efter åtta år med (republikan­en) George W Bush hade en politisk kultur spridit sig där diplomati ansågs vara ett tecken på svaghet, där USA inte ansågs behöva samtala med andra länder utan enbart dirigera. Genom det nukleära avtalet med Iran lyckades Obama ändra kulturen och återinföra diplomati som det utrikespol­itiska förstahand­svalet.”

FRIDA STRANNE, Usaforskar­e vid Högskolan i Halmstad:

”Som en president som grusade många människors förhoppnin­gar, och på samma gång därmed fick personifie­ra hur svårt det är att få till verkliga politiska förändring­ar i USA. Som en intellektu­ell politiker som till stora delar drevs av goda ideal och idéer, men missbedömd­e sin förmåga att få med sig kongressen på sin politik. Han har varit motsägelse­full i sitt politiska agerande: han avslutade de stora krigen men lämnar sitt ämbete med USA involverat i fler militära operatione­r än när han tillträdde.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden