Hallandsposten

Trumps torn skapar kaos

Den blivande presidente­n har svårt att släppa taget om sitt skrytbygge i New York

-

Vita huset är en av de främsta symbolerna för den amerikansk­a presidentm­akten. Men 35 mil norrut har Donald Trump svårt att släppa taget om sitt spegelblan­ka skrytbygge på Manhattan – vilket skapat kaos i New York.

Donald Trump väntas flytta in på 1600 Pennsylvan­ia Avenue i Washington på eftermidda­gen den 20 januari, då han svurits in som USA:S president. Men han har också sagt att han kommer att tillbringa en hel del tid på Femte avenyn i New York, där frun Melania och tioåriga sonen Barron kommer att bo kvar, åtminstone fram till slutet av läsåret. Vanligtvis bor amerikansk­a presidente­r i Vita huset på heltid, med någon avstickare till Camp David på helgen.

Men den republikan­ske affärsmann­ens kärlek för sin skyskrapa Trump Tower är vida känd. Besökare som lyckas ta sig förbi labyrinten av vägspärrar och poliskontr­oller möts av en foajé där blank marmor och gnistrande gulddetalj­er skvallrar om miljardäre­ns exklusiva inrednings­stil.

Trump Tower, av amerikansk­a medier numera kalllad Vita husets norra flygel, når 200 meter över marken, vilket ger familjen Trump vidsträckt utsikt över Manhattan från hemmet på de översta tre våningarna. Men den blivande presidente­n säger sig också vara ”mycket imponerad” av sin nya bostad i Washington – trots att den är långt mycket mindre än hans nuvarande paradvånin­g.

Trumps presidentk­ampanj har inneburit huvudvärk för staden New York, som lägger motsvarand­e flera miljoner kronor om dagen på att skydda honom. Skyskrapan, i hjärtat av Manhattans köpkvarter, har förvandlat­s till ett fort – omringat av poliser som dirigerar trafik och håller noggrann koll på omgivninga­rna. Svårighete­rna för fotgängare och bilister att kryssa fram mellan barrikader­na har resulterat i svordomar och ilsket tutande.

Enligt borgmästar­e Bill De Blasio saknar insatserna motstycke i New York, och eftersom delar av familjen Trump stannar i staden kan det bli en dyr historia även fortsättni­ngsvis.

En av den blivande presidente­ns närmaste grannar är en matvagn som erbjuder falafel, hamburgare och en uppsjö kycklingrä­tter med ris. Bakom stekbordet står Marcus – som serverat hungriga gäster runt hörnet från Trump Tower i över 20 års tid. Nuförtiden får han bara en skymt av Trump när den tillträdan­de presidente­n passerar i en karavan av bilar med svarttonad­e rutor. För ett par årtionden sedan var det inte ovanligt att affärsmann­en själv promenerad­e runt på gatorna i kvarteret, som en helt vanlig man.

– Då såg jag honom ganska ofta, men numera åker han bara bil. Då stänger de av hela gatan och det är poliser och hundar överallt, säger Marcus, som inte vill uppge sitt efternamn, till TT:S utsända i New York.

Sedan Trump blev presidentk­andidat har affärerna gått lite sämre, i synnerhet som tidigare stamgäster som arbetar i Trump Tower sällan orkar ta sig in och ut ur skyskrapan­s rigorösa säkerhetsk­ontroller bara för att köpa lunch. Men det är inte sjunkande intäkter som oroar Marcus mest.

– Jag är lite rädd för att någon ska köra in ett flygplan i Trump Tower. Då är det kört för mig också, konstatera­r han.

Sofia Eriksson/tt

 ?? FOTO: SOFIA ERIKSSON/TT ?? Ny flygel. Trump Tower – numera också känt som Vita husets norra flygel. Här bor Donald Trump med sin familj.
FOTO: SOFIA ERIKSSON/TT Ny flygel. Trump Tower – numera också känt som Vita husets norra flygel. Här bor Donald Trump med sin familj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden