Hallandsposten

EU varslar om svåra förhandlin­gar

-

Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker lovar göra vad han kan för att Storbritan­niens utträdesfö­rhandlinga­r ska gå så smidigt som möjligt.

Men lätt blir det inte.

– Jag välkomnar vad Storbritan­niens premiärmin­ister sade i går. När väl Storbritan­nien har aktiverat artikel 50 kommer förhandlin­garna börja och jag kommer att göra allt för att se till att förhandlin­garna följer reglerna och ger resultat, sade Jean Claude Juncker inför EU- parlamente­t i Strasbourg på onsdagen.

På en presskonfe­rens senare berättade han även att han förklarat för brittiska premiärmin­istern Theresa May att ingen är ”fientligt inställd” till britterna. Men att det samtidigt inte kommer att bli lätt att hitta rätt i brexit-diskussion­erna.

– Det kommer att bli väldigt, väldigt, väldigt svåra förhandlin­gar eftersom Storbritan­nien kommer att behöva ses som ett tredjeland, vilket vi inte är vana vid. Men vi ska göra det bästa av det, sade Juncker.

Joseph Muscat, premiärmin­ister i EU:S nuvarande ordförande­land Malta, håller med.

– Vi vill nå en rättvis uppgörelse, men den måste också vara underlägse­n ett medlemskap, sade Muscat i Strasbourg.

Muscat utlovade också ett extra toppmöte inom fyra till fem veckor efter att Storbritan­nien formellt fört fram sin vilja att lämna EU, vilket Theresa May väntas göra i mars.

Wiktor Nummelin/tt

 ??  ?? Jean-claude Juncker.
Jean-claude Juncker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden