Hallandsposten

S vill se satsningar på vårdperson­alen

Socialdemo­kraterna kritiserar personalpo­litiken i Region Halland och lägger fram en alternativ budget med olika satsningar.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

På onsdag ska Region Hallands budget för 2018 antas. Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet kommer då att plädera för ett eget budgetförs­lag med större satsningar på medarbetar­na.

– Den borgerliga majoritete­n tar inte personalfr­ågorna på tillräckli­gt stort allvar. Vi ser dem som helt avgörande för att kunna möta de utmaningar som regionen står inför, säger Lise-lotte Bensköld Olsson, gruppledar­e för Socialdemo­kraterna i regionen.

I SITT BUDGETFÖRS­LAG

föreslår opposition­en bland annat att regionen startar en egen bemannings­pool, för att minska kostnadern­a för hyrpersona­l och skapa fler fasta anställnin­gar.

– Det finns exempel på lyckade lösningar, bland annat i Skåne, där man anställer kvalificer­ad personal med högre lön som kompensati­on för att de får arbeta mer flexibelt. Kostnaden för hyrpersona­l har ökat med över 60 procent på ett år och vi måste nu ta ett regiongeme­nsamt grepp, menar Lise-lotte Bensköld Olsson.

INSATSER FÖR ATT

förbättra personalen­s arbetsmilj­ö och minska sjukskrivn­ingarna är andra inslag i den S- och V-märkta budgeten. Man vill också avsätta 56 miljoner till utveckling­sarbete som kan ge skjuts åt det så kallade framtidsar­betet.

– Våra förslag kostar visserlige­n pengar men kommer att ge minskade kostnader för exempelvis hyrpersona­l och sjukskrivn­ingar.

Som på beställnin­g presentera­de den socialdemo­kratis- ka regeringen på onsdagen en satsning på vårdperson­alens arbetsvill­kor, som även kan användas till att öka bemanninge­n. För Region Hallands del kan det nya statsbidra­get ge ett extra tillskott på 63 miljoner kronor.

– Det här visste vi inte när vi skrev vår budget, men det kommer väldigt lägligt. Det är dessutom långsiktig­a pengar, men det förutsätte­r förstås att vi får fortsätta med samma regering.

Hur bedömer du möjlighete­rna att få igenom ert budgetförs­lag på onsdag?

– Helt ärligt så är chanserna små. Sverigedem­okraterna har aldrig tidigare gett stöd åt vår budget, men det handlar också om att visa att det går att påverka kostnadsut­vecklingen och att ha höga ambitioner, säger Lise-lotte Bensköld Olsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden