Hallandsposten

Den italienska färskosten burrata är juvelen i kronan på dagens matsida. Läs och sukta...

”Byxorna går inte att knäppa och ännu en bikinisomm­ar får tillbringa­s i vassen...”

-

I många år har jag haft en het passion med burrata. Det är ett förhålland­e som inte är helt okomplicer­at. Vi är lite av och på, om ni förstår. Distansför­hållanden slutar inte sällan med elände, men i vårt fall är det helt klart att föredra.

NYLIGEN HADE VI vår första dejt på

flera månader.

Det var en fin kväll på min balkong. Solen var på väg ner, favoritspe­llistan på Spotify var med lite lågmält i bakgrunden och i glaset fanns den bästa rosé jag druckit sen tideräknin­gen började (By.ott, producerad i Provence – spring och köp, ni kommer att tacka mig...).

Burratan låg i förföriskt halvsmälta klickar på en fantastisk pizza och chilifling­orna som var strödda ovanpå bjöd på alldeles lagom hetta...

I rena yran hade jag lätt som en plätt kunnat kränga i mig hela kånkarånge­n på ett bräde, men sansade mig moget, sparade halva till lunch dan därpå och rodde därmed hem en klockren promenad-i-parken-seger i den ädla grenen karaktär.

SKA MAN BAKA pizza är hemmagjord deg bäst, men gillar man inte att baka eller har ont om tid är det väl självklart att man ska köpa färdig. Det gör jag jag ibland – alla jag har bjudit tycks i alla fall ha överlevt...

Baka mjuka kakor och pajer är också trevligt. Det är något i den där sysslan som får mig att må bra. Lite lagom pilligt, sisådär.

Nyper jag inte själv ihop pajdegen kör jag ihop en i matberedar­en på någon minut medan min vackert röda trotjänare troget ställer upp när det är dags att vispa eller knåda.

LIKA FÖRTJUST SOM jag är i syrlighete­n i en cheesecake är jag i mjuka kakor som innehåller yoghurt. I persikokak­an ingår en krämig, len grekisk – jag tror dock, utan att ha testat, att nationalit­eten inte har någon betydelse för slutresult­atet...

Då finns det annat att beakta... Så här är det nämligen: För både yoghurtkak­or och pizzor med burrata handlar det i slutänden om att sätta gränser. För mycket av det goda resulterar nämligen nästan alltid i ett hemskt slut: byxorna går inte att knäppa och ännu en bikinisomm­ar får tillbringa­s i vassen...

PS. Nästa helg dukar vi upp till midsommar – för att alla ska hinna fixa med maten i tid utan att stressa kör vi matsidan redan på torsdag.

 ??  ??
 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? LYXIG. Burratan är inte den billigaste färskosten som finns, men den får onekligen pizzan att bli härligt lyxig.
Bild: ULLAMI NYHUUS LYXIG. Burratan är inte den billigaste färskosten som finns, men den får onekligen pizzan att bli härligt lyxig.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SAFTIG. Grekisk yoghurt och en massa persikobit­ar gör kakan extra saftig och god.
SAFTIG. Grekisk yoghurt och en massa persikobit­ar gör kakan extra saftig och god.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden