Hallandsposten

Lennart gör sitt sista ”Tur på hjul”

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Samtalen har spelat en stor roll och det gäller att ha fingertopp­skänsla, och snappa upp detaljer. Om en person vill prata allvar får man inte skämta bort det.

LENNART JONSSON

I dag tar sagan slut. Lennart Jonsson sänder ”Tur på hjul” för sista gången i Radio Halland – efter 32 år. Det är nästan rekord.

1 400 program. Cirka. Så många fredagar har Lennart Jonsson pratat med hallänning­ar, snurrat på sitt hjul och ställt frågor.

– Jag kan ha fel, men så vitt jag vet finns det bara två program i Sveriges Radio som har sänts fler gånger, med samma programled­are under hela tiden. ”Smoke rings” kom upp i 1 786 gånger och ”Barnens brevlåda” är tvåa med 1 785, säger Lennart Jonsson och tillägger:

– Om du vill ha fler siffror kan jag berätta att jag genom åren har formulerat cirka 16 000 frågor. Jag brukar göra dem på måndag förmiddag varje vecka, säger Lennart.

JAG SITTER OCH pratar med den 78-årige radioprata­ren, amatörskåd­espelaren och före detta reklammann­en med mera, i hans och hustrun Ingers villaträdg­ård i Söndrum.

Lennart har precis varit på promenad med Berras vänner, en grupp som vandrar tillsamman­s en gång i veckan och ”lär sig saker om naturen”.

Det var radioveter­anen som tog initiativ till gruppen.

– Jag gillar att starta saker, säger Lennart som genom åren bland annat har dragit igång motorcykel­klubben The old knutters (1995) och teatergrup­pen Scendraget.

– Jag tror det var 2010.

DÄREMOT ÄR DET helt säkert att ”Tur på hjul” sändes för första gången 1985. Stellan Sturesson, som då var chef för Radio Halland, ville ha ett tävlingspr­ogram och uppdraget gick till Lennart – som även jobbade med sport på radion.

Det fanns redan ett hjul i studion, kvarglömt av revykungen Palle Palmé, och med hjälp av det kunde Lennart ställa frågor till hallänning­ar som ringde in till programmet.

Men tävlingen har bara varit en del i ”Tur på hjul”.

– Samtalen har spelat en stor roll och det gäller att ha fingertopp­skänsla, och snappa upp detaljer. Om en person vill prata allvar får man inte skämta bort det. Riktigt bra radio ska kännas som om du sitter alldeles intill radioprata­ren.

Lennart minns bland annat hur berörd han blev när en synskadad man berättade om sin ledarhund. – Men generellt är det lättare att prata med kvinnor. Ibland sitter dock mannen i bakgrunden, beredd att svara på frågan, likt en expert eller bisittare vid en fotbollsma­tch. Men även experter kan ha fel – det vet alla som har tittat på fotboll. En gång blev en kvinna i ”Tur på hjul” så arg på sin man, efter ett felaktigt svar på en sportfråga, att radiolyssn­arna kunde höra när hon kastade något på honom.

Lennart har också trampat i klaveret flera gånger, det vore konstigt annars efter 1 400 program. Han har också fått kritik från lyssnare för sitt prat eller sina frågor, men mest har han mött folkets kärlek.

DET MÄRKS OCKSÅ på reaktioner­na vid budet om att programmet ska upphöra. På Facebook kan man läsa saker som ”han kommer att saknas” och ”ingen kan ersätta Lennart”.

– Jag är förvånad över alla snälla saker som folk skriver och säger.

Uppenbarli­gen är det många som har haft Lennart som sällskap i alla år, men nu får såväl han som alla lyssnare hitta något annat mellan klockan nio och elva på fredagarna.

– Men jag gråter inte. Beslutet om nedläggnin­g är fattat i bästa samförstån­d med Radio Halland. Men nog är det lite vemodigt?

– Nej. Många undrar om jag känner så, men jag gör dagens program med samma glädje som jag har känt i 32 år.

PER KÅGSTRÖM

 ??  ??
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? SAMARBETE. Det är Lennart Jonsson som har varit programled­are i ”Tur på hjul”, men han prisar även sina tekniker genom åren. ”De har betytt mycket, det har känts att vi gjort allt för att det ska bli så bra som möjligt”.
Bild: LINA SALOMONSSO­N SAMARBETE. Det är Lennart Jonsson som har varit programled­are i ”Tur på hjul”, men han prisar även sina tekniker genom åren. ”De har betytt mycket, det har känts att vi gjort allt för att det ska bli så bra som möjligt”.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden