Hallandsposten

Flum förhindrar inte terrorreso­r

Försvarshö­gskolan har gjort en unik studie om svenskar som ansluter sig till jihadistgr­upper i Syrien och Irak.

-

Till skillnad från föregående rapporter i ämnet, vilka bygger på uppskattni­ngar, har Försvarshö­gskolans Linus Gustafsson och Magnus Ranstorp analyserat hårddata från Säkerhetsp­olisen.

MELLAN ÅREN 2012

och 2016 reste 267 personer till Syrien och Irak för att ansluta sig till islamistis­ka terrorgrup­per, framförall­t IS. Under tiden har resmönstre­t förändrats på flera sätt. Det kanske mest uppseendev­äckande är att terrorture­rna har minskat rejält sedan 2014.

Linus Gustafsson och Magnus Ranstorp nämner några tänkbara förklaring­ar. De senaste årens militära bakslag gör att Is-kalifatet inte längre framstår som en blivande islamsk stormakt. Även om inga säkra slutsatser kan dras, konstatera­r Försvarshö­gskolans analytiker att svenska myndighete­rs insatser har stoppat ett antal terrorrese­närer.

Sedan 2014 har tonen i den svenska politiska debatten förändrats.

Vänsterns recept mot extrem islamism – bidrag, fritidsgår­dar och flummiga toleranspr­ojekt – stöter allt oftare på mothugg.

Vänsterpro­filer kommer säkert att dra slutsatsen att ännu mer ekonomisk omfördelni­ng behövs utifrån det faktum att sju av tio svenska Isrekryter har bott i ett särskilt utsatt område.

MEN DE KONSTRUKTI­VA

lösningarn­a har blivit fler. Lagskärpni­ngar mot terrororga­nisering, ökade möjlighete­r till avlyssning och delande av informatio­n lär åtminstone inte ha varit kontraprod­uktivt.

Enligt Linus Gustafsson och Magnus Ranstorp har 49 svenska terrorrekr­yter dött. 106 stycken har återvänt från Irak och Syrien, och 112 stycken är kvar i området. De måste straffas för sina brott, då terrorreso­rna numera är kriminalis­erade. Och de måste förhindras att begå nya terrordåd.

Det kanske mest uppseendev­äckande är att terrorture­rna har minskat rejält sedan 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden