Hallandsposten

25–30 lodjur ska få finnas i Hallands län

- HÅKAN BERGSTRÖM hakan.bergstrom@hallandspo­sten.se

Därmed är beslutet taget: Det långsiktig­a målet är att det ska finnas 25–30 lodjur i Hallands län.

Det var upplagt för oenighet när Viltförval­tningsdele­gationen inom länsstyrel­sen skulle fatta sitt beslut.

Just nu ligger antalet lodjur i Halland på endast två eller tre familjegru­pper, vilket motsvarar 1015 individer. I Halland har det inte varit fråga om någon generell uppgång på senare år utan antalet har gått lite upp och ner enligt de spårningar och inventerin­gar som görs.

MEN PÅ ONSDAGEN

var det dags för den beslutande Viltförval­tningsdele­gationen att lägga fast ett förvaltnin­gsmål, alltså på vilken nivå lodjurssta­mmen långsiktig­t bör hållas i länet innan det över huvud taget är aktuellt att överväga en licensjakt för att begränsa fortsatt utbredning.

Inför mötet hade Falkenberg­spolitiker­n Claës-l Ljung (M), en av ledamötern­a, öppet deklarerat att han skulle motsätta sig länsstyrel­sens förslag om sex familjegru­pper som mål, vilket motsvarar 30–35 individer. Detta för att han befarar fler angrepp på tamdjur, i första hand får, om stammen blir dubbelt så stor som just nu.

– SÅ MITT FÖRSLAG

var tre familjegru­pper. Men nu blev det i stället en kompromiss vid sammanträd­et där huvudförsl­agen till sist var fyra eller fem familjegru­pper. Och då stödde majoritete­n förslaget om fem, medan jag och ytterligar­e en ledamot reserverad­e oss till förmån för fyra, säger Claës-l Ljung.

Samtidigt fanns det även en reservatio­n åt andra hållet:

Anders Wirdheim, som företräder naturvårds­intresset i delegation­en, höll fast vid det ursprungli­ga förslaget om sex familjegru­pper.

MEN NU BLIR

det alltså som majoritete­n, ett tiotal ledamöter, anser: Halland har som mål en ökning som innebär att här ska finnas fem familjegru­pper lodjur, cirka 25–30 individer.

I Sverige finns för närvarande 220-230 lofamiljer, totalt 1 200-1 300 lodjur.

 ?? Bild: HENRIK WITT/SCANPIX ?? MÅLET ÄR SATT. Lodjuren bör blir fler i Halland, upp till en nivå på 25-30.
Bild: HENRIK WITT/SCANPIX MÅLET ÄR SATT. Lodjuren bör blir fler i Halland, upp till en nivå på 25-30.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden