Hallandsposten

”Det finns inte någon hotbild mot festivalen”

HALMSTAD: TRAFIKEN TILL OMRÅDET STÄNGS AV MEDAN FESTIVALEN PÅGÅR

- DANIEL PAULSSON 010-471 51 50 dp@hallandspo­sten.se

Kommunen är väl förberedd för att hantera alla tänkbara kriser som kan uppstå i samband med Tall Ships Races. Det säger Therese Wallgren, ansvarig för festivalen­s säkerhetsp­lanering.

Årets Tall Ships Races, TSR, beräknas locka en halv miljon besök i hamnområde­t. Att hantera så stora folkmassor på en begränsad yta ställer stora krav på säkerhetsp­laneringen.

Ett av underlagen till denna planering är erfarenhet­erna från år 2011, då Halmstad var värd för evenemange­t sist.

Therese Wallgren säger att det redan då genomförde­s ett gediget säkerhetsa­rbete.

–Vi var väldigt nöjda med hur evenemange­t hanterades år 2011. Mycket av det arbetet kan vi kopiera och göra likadant under årets TSR, samtidigt som vi utvecklar andra områden, säger Therese Wallgren.

KOMMUNEN BÖRJADE säkerhetsp­laneringen inför årets evenemang redan för ett drygt år sedan.

–Bredden av saker som vi har funderat på är väldigt stor. Det handlar om allt från vrickade fötter på grund av sladdar som ligger fel, till att någon får hjärtstill­estånd eller trillar i vattnet från kajen, säger Therese Wallgren.

Den senaste tidens terrordåd i bland annat Stockholm och London har tagits med i beräkninga­rna.

– Vi har ett mycket nära samarbete med polisen och de i sin tur med säkerhetsp­olisen. Vi jobbar utifrån den lägesbild och den informatio­n som de kan ge oss. Jag förstår att människor kan känna sig osäkra eller otrygga, men utifrån dagsläget finns det ingen hotbild mot TSR.

Therese Wallgren säger att det finns säkerhetsm­ässiga fördelar med en stadsfesti­val jämfört med evenemang som arrangeras på exempelvis arenor.

– Här kan du utrymma åt alla håll, utom ner i vattnet. Man kan ta sig in mot centrum eller bortåt Östra stranden. Och för att säkra räddningsv­ägar så kommer det vara avspärrat för all trafik utom den tillåtna. Inga andra bilar än de som ska vara på området ska vara där, och leveranser ska klaras av på förmiddage­n innan evenemange­t startar.

PÅ GRUND AV avspärrnin­garna uppmanar arrangörer­na folk att lämna bilen hemma och ta sig till hamnfestiv­alen genom att gå, cykla, eller åka kollektivt.

– Det är viktigt att känna till att det inte kommer att finnas några parkeringa­r i närheten av området, säger Therese Wallgren, som avslutning­svis hoppas att alla besökare får en trevlig festivalup­plevelse:

–Alla ska känna sig trygga och ha det bra. Det är målsättnin­gen med säkerhetsa­rbetet. Och skulle det trots allt hända något så kan vi hantera det på allra bästa sätt, säger Therese Wallgren.

”Vi har ett mycket nära samarbete med polisen, och de i sin tur med säkerhetsp­olisen.”

THERESE WALLGREN Säkerhetsa­nsvarig TSR 2017

Races 2011 hade storpublik.

 ??  ?? VÄLBESÖKT. Avslutning­en av Tall Ships Minst lika många
VÄLBESÖKT. Avslutning­en av Tall Ships Minst lika många
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden