Hallandsposten

Blåljusper­sonal samlar krafter

- DANIEL PAULSSON

– Vi ska snabbt kunna vara på plats, säger brandingen­jör Magnus Eriksson, som samordnar blåljusmyn­digheterna­s arbete under TSR.

En ”rescue area” kommer upprättas jämte hamnkontor­et, där polis, räddningst­jänst, ambulanssj­ukvård, kustbevakn­ing och personal från Sjöfartsve­rket finns samgrupper­ade.

–Skulle något hända finns vi nära varandra så att vi snabbt kan komma igång med arbetet, säger brandingen­jör Magnus Eriksson på räddningst­jänsten.

Platsen för räddningsz­onen är utvald eftersom den möjliggör snabb evakuering genom Stationsga­tan, samtidigt som ytan har plats för att en räddningsh­elikopter ska kunna landa.

EN KUSTBEVAKN­INGSBÅT kommer likt år 2011 patrullera vattnet, med befogenhet­er att vidta åtgärder mot bland annat sjöfylleri.

– Det går inte att veta allt på förhand, men vi är ganska övertygade om att vi har täckt in det mesta som kan hända, säger Magnus Eriksson.

Riskanalys­en som gjordes år 2011 har förändrats något inför 2017 års festival, och täcker nu fler möjliga händelser.

– Det som givetvis vi och alla andra pratar om är det som händer runt om i världen med terroratte­ntat. Kan en lastbil köra in i vårt område? Kan någon lägga en ryggsäck? Det är svåra uppgifter att hantera, men det är polisens uppdrag, och de gör så gott de kan, säger han.

Myndighete­rnas samarbete under TSR har även långsiktig­a effekter.

–DET ÄR ETT PERFEKT tillfälle för nätverkand­e. Samarbetet mellan myndighete­rna fungerade väldigt bra under TSR år 2011, och vi märkte att det gav oss positiva effekter i samverkan mellan myndighete­rna även på längre sikt, säger Magnus Eriksson.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? DROTTNINGG­ATAN. Den senaste tidens terrordåd i bland annat Stockholm och London är färska i folks minnen.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT DROTTNINGG­ATAN. Den senaste tidens terrordåd i bland annat Stockholm och London är färska i folks minnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden