Hallandsposten

Brandchef: ”Jag är inte orolig för höghusbran­d”

- DANIEL PAULSSON

Halmstad får allt fler hus som är för höga för räddningst­jänstens stegbilar. Men när denna och andra riskfaktor­er räknats samman finns det inte mycket som tyder på att en brandkatas­trof likt den i London skulle kunna inträffa här.

”Hur som helst ska det här egentligen inte kunna hända, varken i England eller Sverige.”

GERT HEINSVIG

Minst 17 personer dog i branden i ett höghus i London på natten till onsdagen och en utredning har tillsatts för att utreda brandförlo­ppet.

–Själv vet jag inte mer än vad som har framkommit i medierna, men jag håller det inte för orimligt att brandförlo­ppet påverkats av fasadmater­ialet, säger Gert Heinsvig, avdelnings­chef för det förebyggan­de arbetet hos räddningst­jänsten i Halmstad.

Ett tänkbart scenario är att höghusets väggar innehöll någon typ av brandfarli­g isolering och att det saknades brandspärr­ar mellan våningarna.

I Sverige finns rigorösa bestämmels­er när det gäller brandsäker­het, men Gert Heinsvig ser en liten svaghet i systemet just när det gäller vilka byggnadsma­terial som används.

– Leverantör­er som utvecklar byggnadsma­terial tar hela tiden fram nya material som sedan besiktigas och godkänns. Men sedan vill det till att byggherren utför sitt arbete perfekt, och att det inte skarvas någonstans eller att material byts ut.

Byggets brandsäker­het kontroller­as dock i flera steg, där flera instanser kan upptäcka brister innan katastrofe­n är ett faktum.

– Vi har ingen riktig vana och rutin när det gäller de höga husen. I det initiala skedet är vår kapacitet dimensione­rad för villabränd­er och mindre industribr­änder. Sedan måste vi kalla in förstärkni­ng från våra grannar.

Svensk räddningst­jänst är uppbyggd kring två höjdgränse­r när det gäller evakuering­smöjlighet­er.

Den ena är 11 meter, vilket är den höjd som kan evakueras med bärbar stege. Nästa gräns är 24 meter, som är maxgränsen för att en stegbil ska kunna nå upp.

– Det finns redan i dag hus som vi inte heller kan nå med stegbil, trots att de är lägre än 24 meter. Ett exempel på det är vissa fastighete­r på Nissastran­d, där stegbilar inte når på grund av att andra hus är i vägen. Men överallt finns dubbla trappor. Sammantage­t, kan det som hände i London hända här?

– Jag ser ingen risk så länge man har byggt enligt bygglagsst­iftningens regler. Mig veterligen har ingen av de höga fastighete­rna i Halmstad en sådan fasad som det verkar att den här fastighete­n i London hade, säger Gert Heinsvig

Halmstads senaste tillskott av höga hus finns på Slottsmöll­an, där de tre husen på Tegelbruke­t nu tornar upp sig. Platschefe­n berättar att en brand likt den som hände i London inte kan inträffa här.

– Det finns inte en möjlighet att en brand sprider sig på det viset, säger Peter Löwenmark på byggföreta­get Tornstaden.

Byggnadern­a på Tegelbruke­t är sektionera­de per plan och lägenhet, där varje del utgör en egen brandcell.

– Det är icke brandfarli­gt material mellan varje våning, med stenull och betong i väggarna. Det kan inte börja brinna, säger Peter Löwenmark.

Uppstår en situation som gör att byggnadern­a ändå måste evakueras finns flera utvägar.

– Brandtrapp­orna mitt i husen utgör brandcelle­r där eld inte kan spridas. Dessutom finns en brandsäker hiss i varje hus, en så kallad firefighte­r-hiss, som är en brandcell i sig, säger Peter Löwenmark.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden