Hallandsposten

Ny hinderbane­tävling ska få fart på hela familjen

- DANIEL PAULSSON 010-471 51 50 dp@hallandspo­sten.se

Hinderbane­tävlingen ”BTR Family Race” lämnar Göteborg för första gången och kommer till Halmstad på lördag.

BTR Family Race, där förkortnin­gen står för ”Born to run”, består av en två kilometer lång bana med 18 hinder. Det som särskiljer BTR Family Race från liknande tävlingar, till exempel Tough Viking, är att samtliga lag i denna tävling utgörs av en familj vardera.

I Halmstad går banan mellan Västra Stranden och det civila flygfältet, där familjerna måste övervinna ramper, rutschkano­r, gropar, och sandkullar. Andra, mer pussellikn­ande hinder, kräver list och hjärngympa för att kluras ut.

HITTILLS HAR FEM tävlingar arrangerat­s i Göteborg, där den senaste omgången lockade 1 500 deltagare. Nu när tävlingen besöker Halmstad för första gången räknar man med 600 deltagare.

–Alla kan vara med. Varje hinder har två delar, där en del är utmanande för föräldrarn­a, medan den andra delen är till för barnen. Små barn kan lyftas över hinderna, det viktiga är att alla deltar, säger Joseph Stone, en av de två arrangörer­na.

Han och kollegan Gourgen Gevorgyan vill att tävlingen ska uppmana till ett mer aktivt och hälsosamt liv.

– Barn behöver släppa sina pekplattor och göra något fysiskt. Här får föräldrarn­a en möjlighet att visa upp sig som aktiva förebilder för sina barn, och barnen får en möjlighet att visa för sina föräldrar att de klarar mer än vad föräldrarn­a tror, säger Gourgen Gevorgyan.

JOSEPH STONE SÄGER att man bara behöver titta en generation tillbaka för att se en skillnad kring hur mycket barn rör på sig.

– Folk var mer aktiva när vi var små. Barn behöver vara ute, och familjer mår bra av att göra saker och skratta tillsamman­s. Till exempel när mamma får lera i ansiktet på en hinderbana, säger han.

ARRANGÖRER­NA UPPLEVER att det är skillnad på att arrangera eventet i Halmstad jämfört med Göteborg.

– Vi får mer hjälp och stöd i Halmstad jämfört med Göteborg. Till exempel har Destinatio­n Halmstad hjälpt oss med att söka nödvändiga tillstånd och nå ut med informatio­n om tävlingen, säger Gourgen Gevorgyan.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? ÖVERVINNER HINDER. Arrangören Gourgen Gevorgyan har en lång bakgrund inom tyngdlyftn­ing, och kollegan Joseph Stone från Storbritan­nien är rugbyspela­re sedan barnsben. De arrangerar ”Born to run” för att uppmana barn och föräldrar att röra på sig mer.
Bild: JARI VÄLITALO ÖVERVINNER HINDER. Arrangören Gourgen Gevorgyan har en lång bakgrund inom tyngdlyftn­ing, och kollegan Joseph Stone från Storbritan­nien är rugbyspela­re sedan barnsben. De arrangerar ”Born to run” för att uppmana barn och föräldrar att röra på sig mer.
 ??  ?? SPÄNSTIGT. Joseph Stone och Gourgen Gevorgyan tar sats och flyger uppför ramphindre­t på det gamla civila flygfältet.
SPÄNSTIGT. Joseph Stone och Gourgen Gevorgyan tar sats och flyger uppför ramphindre­t på det gamla civila flygfältet.
 ??  ?? TIPS: SPRING I BADKLÄDER. På Västra stranden finns hinder både i vattnet och uppe på stranden.
TIPS: SPRING I BADKLÄDER. På Västra stranden finns hinder både i vattnet och uppe på stranden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden