Hallandsposten

Wiencyklis­terna gick i mål efter strapatser

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Från Veinge till Wien på vanlig damcykel med kärra och packning. Bästisarna Emilie Gustafsson och Erica Stane trampade i mål påhejade av över tusen personer på Facebook.

– Jag tycker att vi har genomfört det med glans, de 80 milen som vi faktiskt klarade. Vi har haft humöret uppe och gjort det här för en god sak, säger Erica Stane.

Barndomsvä­nnerna från Veinge har både cyklat och samlat in pengar till Endometrio­sföreninge­n. Hur mycket det blivit ska räknas ihop när insamlinge­n stänger på söndag.

Solbrända och nöjda rullade 31åringarn­a in framför slottet Schönbrunn i Wien i onsdags, elva dagar efter första tramptaget från Veinge.

Men det blev en del kollektivt­rafik genom Österrike på slutet.

– Vi cyklade till Schönsee i södra Tyskland. Där blev Emilie dålig och fick feber. Det har varit väldigt varmt och vi tror att det har varit lite uttorkning också, fastän vi haft vatten och vätskeersä­ttning med oss, säger Erica Stane.

– Det var inte försvarlig­t att fortsätta cykla i nästan 40 graders värme med en som är sjuk.

TJEJERNA ÄR TROTS allt stolta över bedriften.

– Backarna är inte att leka med. Hallandsås­en är inte en backe i jämförelse med de vi har varit i. Det har varit att gå med cyklarna i tre kilometer uppför.

Vädret har bjudit mest på sol, men också blåst och monsunregn.

– Många vägar hade inga namn. Vi hittade på egna som passade per- fekt. Mördarback­envägen, Skjut oss-vägen och massa sådana namn. Men vi har haft väldigt kul. Vi har också blivit peppade av folk som hejat på oss på Facebook. Folk har verkligen engagerat sig. En lärdom från vägen: – Var inte rädd att prata med folk. Alla är väldigt hjälpsamma. Och var inte rädd för att ta en vilodag.

CYKELTUREN BÖRJADE SOM ett vad mellan Emilie och hennes bröder.

– Vi har ju kommit i mål, men vi var tvungna att fuska så vadet är sisådär. Bröderna är imponerade över vad vi gjorde ändå, men jag vet inte helt om de godkände det.

Hem åker vännerna tåg. Den resan tar över ett dygn.

– Det är nästan värre än att cykla, säger Erica Stane.

”Hallandsås­en är inte en backe i jämförelse med de vi har varit i.”

ERICA STANE långfärdsc­yklist

 ?? Bild: PRIVAT ?? FRAMME. Emilie Gustafsson och Erica Stane tog sig till Wien för egen maskin. Nästan. Bilder från Schönbrunn, Trelleborg och någonstans i Tyskland.
Bild: PRIVAT FRAMME. Emilie Gustafsson och Erica Stane tog sig till Wien för egen maskin. Nästan. Bilder från Schönbrunn, Trelleborg och någonstans i Tyskland.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden