Hallandsposten

Jämställda föräldrar är nyckeln

-

Trots att Sverige på många sätt är ett föredöme i jämställdh­etsfrågor, har vi långt kvar till ett jämställt föräldrask­ap, menar TCO.

DEBATT HP 16/6. Under 2016 tog kvinnor i Hallands län ut närmare 72 procent av alla dagar med föräldrale­dighet och vård av sjukt barn, visar TCO:S nya Jämställdh­etsindex. Föräldrafö­rsäkringen behöver moderniser­as och tydligare uppmuntra till ett jämställt uttag.

VI HAR EN unik föräldrafö­rsäkring i Sverige, som redan i dag gör det möjligt för föräldrar att dela lika på dagarna de stannar hemma under småbarnsår­en. Samtidigt ser vi att det är försvinnan­de få som delar jämställt och det pris som kvinnor och samhället betalar för det är högt.

TCO:S Jämställhe­tsindex bekräftar att det fortfarand­e är långt kvar till ett jämställt föräldrask­ap. Indexet på riksnivå är 71,8, vilket betyder att kvinnor tog ut 71,8 procent av alla dagar med föräldrale­dighet och vård av barn 2016. Detta är en liten förbättrin­g jämfört med 2015 då motsvarand­e rikssiffra låg på 72,6. I Hallands län tog kvinnor ut 71,8 procent av föräldrada­garna 2016.

Utveckling­en över tid visar att kvinnor och män successivt delar mer lika på föräldrale­digheten.

Män måste ta ett större ansvar för barnen och kvinnor måste släppa ifrån sig en del av ansvaret.

Men förändring­en går med myrsteg och med de senaste tio årens förändring­stakt nationellt tar det 20 år till innan föräldrar kan sägas dela någorlunda jämställt – så att både kvinnor och män tar ut minst 40 procent var.

TCO samlar 14 fackförbun­d som tillsamman­s har drygt 1,3 miljoner medlemmar. Bland yrkesgrupp­erna finns allt från sjuksköter­skor, journalist­er och lärare till ingenjörer, ekonomer och poliser. Över 60 procent av Tco-förbundens medlemmar är kvinnor.

Kvinnor i tjänsteman­nayrken arbetar heltid i lika hög grad som män innan första barnet kommer. När det är dags att gå tillbaka till jobbet efter föräldrale­digheten väljer 3 av 10 kvinnor att gå ner i deltid för att få ihop livspussle­t. Det handlar om högutbilda­de kvinnor vars karriärmöj­ligheter, lön, pension och ekonomiska frihet påverkas negativt av valet att arbeta deltid.

Just nu pågår en statlig utredning där föräldrafö­rsäkringen ses över. TCO:S inspel till utredninge­n är att uttaget av föräldrale­dighet på samhällsni­vå måste bli jämställt.

I genomsnitt är kvinnor föräldrale­diga i cirka 15 månader och män i cirka 4 månader under barnets första två år. Män måste ta ett större ansvar för barnen och kvinnor måste släppa ifrån sig en del av ansvaret. Ett jämställt föräldrask­ap är inte bara en nyckelfråg­a för ett jämställt arbetsliv, det påverkar också tillväxten. En hög sysselsätt­ningsgrad bland kvinnor bidrar till en stark samhällsek­onomi.

DET KRÄVS politiska reformer, medvetna val och hårt arbete för att uppnå jämställdh­et. Det är även avgörande att arbetsgiva­re tar sitt ansvar för att skapa föräldravä­nliga arbetsplat­ser. Vi i TCO vill se ett jämställt arbetsliv där både kvinnor och män har möjlighet att arbeta heltid och där alla får använda sin fulla potential och ha ett framgångsr­ikt yrkesliv.

Eva Nordmark,

ordförande TCO

Göran Lydevik,

ordförande Tco-rådet Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden