Hallandsposten

Folkparken är ett natur- och kulturarv

- Gunnar Dramsvik

FOLKPARKEN. Kommunen är ägare till hyperattra­ktiv mark inom Folkparkso­mrådet och ett samarbete med de andra ägarna kan ge Kulturhuse­t och en nybyggd Galejan ”klirr” i många ”kassor”.

FÖR ATT NÅ det optimala klirret är det viktigt att kommunen inser att Halmstadbo­rna vill ha en bevarad och utvecklad Folkets park. Kulturhuse­t är navet i ett utvecklat Folkets park.

Underteckn­ad har hos länsstyrel­sen 2012-12-5 ansökt om byggnadsmi­nnesförkla­ring av alla byggnader. 2014-12-11 beslöt länsstyrel­sen att inte byggnadsmi­nnesförkla­ra bland annat Kulturhuse­t, entréporta­len och Polketten.

I utredninge­n framkommer att Länsstyrel­sen ser Folkets park som en betydelsef­ull kulturyttr­ing. Länsstyrel­sen har i beslut 2014-12-11 skrivit att: Polketten, Kulturhuse­t, chefsbosta­den och vaktmästar­ebostaden ingår i den länsövergr­ipande bebyggelse­inventerin­gen. Det framgår också att länsstyrel­sen i sifferskal­a ABC – placerat byggnadern­a i läge B. Det anger ett högt kulturellt värde.

Många som vill bevara Folkets park har ännu ej läst länsstyrel­sens utredning. Jag vet inte om studieförb­unden Halmstad haft folkbildan­de studie/ debattcirk­lar.

Det har i debatten föreslagit­s bostadsbyg­gande för att få balans för parkområde­t. Området behöver inte bostäder för att vara kulturmetr­opol i Halmstad, Halland, Sverige, Europa – Världen.

ANNA BLOMQVIST, specialist i yrkesmedic­in, numera pensionär, ser hela det aktuella området, som livsviktig­t för oss barn i alla åldrar (HP Debatt 29/4). Det går säkert att bygga 1000-tals bostäder utan att röra Folkets park.

Som folkbildar­e informerar jag gärna om det arbete, som jag utfört från 2012 och framåt!

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? ENTRÉ. "Området behöver inte bostäder för att vara kulturmetr­opol i Halmstad, Halland, Sverige, Europa – Världen", anser skribenten om Folkparken i Halmstad.
Bild: HP/ARKIV ENTRÉ. "Området behöver inte bostäder för att vara kulturmetr­opol i Halmstad, Halland, Sverige, Europa – Världen", anser skribenten om Folkparken i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden