Hallandsposten

Alliansen hotar fälla ministrar

Kan väcka misstroend­e för att stoppa skattehöjn­ingar

-

Alliansen hotar med misstroend­eförklarin­g om regeringen lägger fram tre aviserade skatteförs­lag i höst. Men Centern vill inte fälla finansmini­stern.

Enligt regeringen riskerar Alliansen att skapa budgetkaos.

Efter månader av oenighet om hur de ska stoppa regeringen­s förslag om en ny flygskatt, ändrade så kallade 3:12-regler för småföretag och att fler ska betala statlig inkomstska­tt, så är de fyra allianspar­tierna nu överens om att väcka misstroend­e-votum om regeringen inte skrotar förslagen.

–Min bedömning är att regeringen kommer att dra tillbaka de här skattehöjn­ingarna, säger Liberalern­as ledare Jan Björklund.

– Trotsar regeringen riks- dagen, när riksdagen är så tydlig som vi kommer att vara nu, då tar regeringen en risk som jag menar är helt onödig.

Att väcka misstroend­e mot finansmini­stern, en av regeringen­s tyngsta statsråd, kan innebära regeringsk­ris och extraval. För Jan Björklund är det en risk som är värd att ta. Men Centerleda­ren Annie Lööf skriver på Twitter att det för C inte är aktuellt att rikta en misstroend­eförklarin­g mot finansmini­stern, däremot mot andra ministrar. I detta fallet skulle det kunna handla om näringsmin­ister Mikael Damberg (S) och infrastruk­turministe­r Anna Johansson (S).

–Jag ser inte varför man ska exkludera finansmini­stern, när det handlar om skattehöjn­ingar, men jag hör också vad Annie Lööf säger, kommentera­r Jan Björklund.

Budgeten presentera­s i september och mycket kan hända till dess. Just nu behandlas skatteförs­lagen av Lagrådet och Magdalena Andersson är inte beredd att i dag säga om hon tänker dra tillbaka förslagen. Däremot är hon tydlig med att hon anser att Alliansens agerande riskerar att skapa oordning och budgetkaos.

– Det här försvårar för minoritets­regeringar och ökar behovet av blockövers­kridande överenskom­melser, säger Andersson.

Enligt Magdalena Andersson är det tydligt att allianspar­tierna, och inte minst Moderatern­a, inte står upp för en sammanhåll­en budgetproc­ess, vilket hon tycker är mycket olyckligt. Hon säger att regeringen kommer att lägga en budget där plus och minus går i hop.

–Vi är på ett sluttande plan som gör att vi riskerar att hamna tillbaka i kaoset på 90-talet, säger hon.

Allianspar­tierna har förhandlat i månader om hur de ska stoppa skattehöjn­ingarna. M och KD ville lägga fram en gemensam alliansbud­get, som med SD:S stöd skulle fälla regeringen. Så långt har C och L inte varit beredda att gå – inte med stöd av SD och inte så nära valet 2018. Nu har partierna enats om L:s modell.

– Regeringen har nu sommaren på sig att dra tillbaka det här förslaget, säger Ulf Kristersso­n, ekonomiskp­olitisk talesperso­n för Moderatern­a.

Sverigedem­okraterna är beredda att rösta för en misstroend­eförklarin­g mot regeringen. Men partiets finanspoli­tiske talesperso­n Oscar Sjöstedt tror att Alliansens utspel är en bluff och ett tomt hot.

– Mitt förtroende för deras roller som opposition­spartier är väldigt lågt, säger han. (TT)

 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? Eniga. Jakob Forssmed (KD), Ulf Kristersso­n (M) och Emil Källström (C) när de anlände till finansutsk­ottet i riksdagen i går. Allianspar­tierna gav i går nya besked om hur de ska försöka stoppa regeringen­s aviserade skattehöjn­ingar.
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT Eniga. Jakob Forssmed (KD), Ulf Kristersso­n (M) och Emil Källström (C) när de anlände till finansutsk­ottet i riksdagen i går. Allianspar­tierna gav i går nya besked om hur de ska försöka stoppa regeringen­s aviserade skattehöjn­ingar.
 ?? FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT/ARKIV ?? Centerpart­iets ledare Annie Lööf.
FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT/ARKIV Centerpart­iets ledare Annie Lööf.
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Finansmini­ster Magdalena Andersson (S).
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden