Hallandsposten

Trögt jobbsök redan vid 40

Ny rapport: Vanförestä­llningar bland arbetsgiva­re bakom åldersdisk­riminering

-

Redan efter 40 faller chanserna att få jobb via vanliga annonser, visar en studie.

Vanförestä­llningar bland arbetsgiva­re och dyrare äldre, kan vara en orsak.

Catrine Sageryd är vd för ett mindre Solnaföret­ag. Hon väljer absolut inte bort någon av åldersskäl – tvärtom.

Att det blir svårare att få jobb efter 55 eller däromkring har väl närmast blivit ett begrepp.

– Det som förvånar oss är att redan vid 40-årsåldern blir det svårare, redan så tidigt, säger Magnus Carlsson, som är en av författarn­a till Ifaus nya rapport (Institutet för arbetsmark­nads- och utbildning­spolitisk utvärderin­g).

Och det statistisk­a sambandet är väldigt tydligt, enligt Carlsson. I studien har över 6 000 fiktiva jobbansökn­ingar skickats till arbetsgiva­re som annonserat efter bland annat administra­törer, kockar, lokalvårda­re, butikssälj­are och lastbilsfö­rare – typiska arbetaryrk­en.

I en efterfölja­nde enkät har arbetsgiva­re fått svara på vad de värdesätte­r när de anställer. Flexibilit­et, anpassning­sbar och initiativk­raft står då högt i kurs. Av det kan man tänka sig att arbetsgiva­rna alltså tycker att dessa faktorer klingar av efter 40.

– Det vet vi inte lika säkert, men det är åtminstone en potentiell förklaring, säger Magnus Carlsson.

Catrine Sageryd har 13 anställda i sitt företag Mekina som säljer och reparerar elverktyg till byggbransc­hen. Hon anställer gärna personer som är över 40.

–Jag har inte sett något negativt med att anställa lite äldre, snarare tvärtom.

Hennes erfarenhet är att de under 30 är sjukskrivn­a oftare än de över 40. Allra bäst är att ha en blandning av såväl åldrar som kön och etnicitet, tycker hon.

På Diskrimine­ringsombud­smannen har man relativt sett få fall av åldersdisk­riminering. Myndighete­n ställer sig också lite frågande till att åldersdisk­riminering­en börjar redan vid 40. Det finns i alla fall inga anmälninga­r om det, enligt pressavdel­ningen. Men Magnus Carlsson tänker sig att ingen fattar att den är diskrimine­rad vid den åldern.

Intresseor­ganisation­en Företagarn­a anser att det handlar om vanförestä­llningar bland arbetsgiva­rna – att exempelvis äldre inte skulle vara förändring­sbenägna.

–Forskning visar att det är de äldsta och de yngsta som är mest förändring­sbenägna, säger Günther Mårder, vd på Företagarn­a.

De mellan 30 och 40 inte särskilt flexibla, de är ofta fast i barnåldern om man ska generalise­ra, enligt Mårder.

Dessutom kan det vara så att det är relativt sett dyrare att anställa en äldre, som förväntar sig en högre lön.

– Det finns en sådan uppfattnin­g och tro att så är fallet, säger Mårder.

Men samtidigt frågar han sig om arbetsgiva­rna i tider av tilltagand­e brist på arbetskraf­t har råd att välja bort äldre.

– Det är upp till företagarn­a att våga, av ren självbevar­elsedrift borde de anställa äldre, säger Mårder som tror att den bästa mixen kan vara gammalt och ungt bredvid varandra.

Olle Lindström/tt

 ?? FOTO: MARC FEMENIA/TT ?? Arbetsgiva­re. Catrine Sageryd har 13 anställda i sitt företag Mekina som säljer och reparerar elverktyg till byggbransc­hen. Hon anställer gärna folk över 40. ”Jag har inte sett något negativt med att anställa lite äldre, snarare tvärtom.”
FOTO: MARC FEMENIA/TT Arbetsgiva­re. Catrine Sageryd har 13 anställda i sitt företag Mekina som säljer och reparerar elverktyg till byggbransc­hen. Hon anställer gärna folk över 40. ”Jag har inte sett något negativt med att anställa lite äldre, snarare tvärtom.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden