Hallandsposten

”Politik på ett annorlunda sätt”

Macronanhä­ngaren Petite är på väg mot parlamente­t

-

Emmanuel Macron har gett henne hoppet tillbaka. Nu ska Valérie Petit bidra till att leda Frankrike på en ny väg framåt.

– Jag ser vårt program som ett projekt, säger hon, en av de många Macronanhä­ngare som på söndag väntas ta plats i Frankrikes parlament.

– Nu har vi fem år på oss att förbättra situatione­n. Vi ska göra politik på ett annorlunda sätt – inte för maktens skull, utan för att göra någonting åt saker, förklarar Petit med intensitet och viftande händer över en kopp kaffe i norra delen av Lille.

Här ligger en välbärgad valkrets som högern vunnit i alla val sedan 1950-talet. Den nuvarande parlaments­ledamoten Bernard Gérard har suttit i kommunledn­ingen sedan 1983 och varit borgmästar­e i 16 år.

I förra söndagens första omgång i parlaments­valet fick han storstryk av Petit, som är en fullkomlig nybörjare.

– Jag är nog ganska typisk för vår rörelse. Jag har aldrig varit politiker, berättar hon.

Petit fick nästan 40 procent av rösterna i omgång ett, jämfört med 25 procent för Gérard.

–När jag var ung var jag inne och nosade lite på politiken, men tappade lusten helt. Jag ville förändra världen, men konstatera­de att det inte fanns en chans så som det såg ut med höger och vänster. Så jag gav mig ut i näringsliv­et i stället, berättar hon.

Vändningen kom när Emmanuel Macron lanserade sin politiska rörelse En marche (På väg) i fjol våras. Hans tro på Eu-samarbetet och löften om förändring och att bryta med blockpolit­iken tilltalade Petit både personligt och profession­ellt – som forskare och föreläsare i ledarskap.

Nu sprudlar hon av entusiasm över att få ägna sig åt arbetsmark­nads- och utbildning­sfrågor. Hon vill göra det lättare för folk att våga byta jobb utan att riskera sin arbetslösh­etsersättn­ing och talar varmt om Macrons satsningar på skolbiblio­tek.

– Jag kommer från ganska enkla förhålland­en och vi hade inga böcker hemma. Så skolbiblio­teket räddade livet på mig, skrattar Petit.

Macrons rörelse har på ett år gått från ingenting till ett läge där den på söndag kan nå nästan tre fjärdedela­rs majoritet i parlamente­t. Det har samtidigt väckt dubbel oro: dels för att så många saknar politisk erfarenhet, dels för att opposition­en nästan helt uteblir.

Valérie Petit är dock optimist.

– De nya ledamötern­a kommer att vara helt fria. Vi är inriktade på att diskutera saker, vi är pragmatisk­a. Vi spelar inte något partipolit­iskt spel. Och jag tror att vi kommer att kunna behålla en kritisk inställnin­g, hävdar hon.

Samtidigt kommer macroniste­rna också att ha ett stenhårt tryck på sig att leva upp till väljarnas förväntnin­gar.

Wiktor Nummelin/tt

 ?? FOTO: WIKTOR NUMMELIN/TT ?? Optimism. Optimismen är stor hos Valérie Petit (i mitten i kavaj) och hennes medhjälpar­e inför den andra valomgånge­n i det franska parlaments­valet. Hälften av kandidater­na i hennes parti, Republiken på väg, är kvinnor.
FOTO: WIKTOR NUMMELIN/TT Optimism. Optimismen är stor hos Valérie Petit (i mitten i kavaj) och hennes medhjälpar­e inför den andra valomgånge­n i det franska parlaments­valet. Hälften av kandidater­na i hennes parti, Republiken på väg, är kvinnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden