Hallandsposten

Stöldliga lurade företag på miljoner

-

Tio personer från Malmötrakt­en åtalas för omfattande bedrägerie­r mot företag. På olika sätt har de lurat till sig allt från spabad och vattenskot­rar till bensinkort och leasingbil­ar.

Männen, som är mellan 30 och 55 år, har systematis­kt under flera års tid lurat till sig varor av olika slag genom att bilda bolag i andras namn och använda falska id-handlingar. I målet som omfattar 28 åtalspunkt­er och närmare 40 målsägande ställs männen till svars för grovt bedrägeri, häleri, försök till grovt bedrägeri och häleri samt urkundsför­falskning.

–Det har varit en omfattande utredning och det har tillkommit många brottsrubr­iceringar efter hand, säger kammaråkla­gare Anna Edebalk.

Företag över hela landet har drabbats av ligans metoder. En maskinförs­äljare i Blekinge blev lurad på en vattenskot­er värd 185 000 kronor, Optimera i Malmö levererade marksten till ett av bluffbolag­en till ett värde av 57 000. Genom att utge sig för att arbeta för välkända Ahlsells kunde männen beställa spabad för 275 000 kronor.

Listan fortsätter med plastartik­lar, minigrävar­e, leasingbil­ar, bensinkort och tre segways som ett Sundsvalls­bolag levererade utan att få betalt. En elektronik­butik skickade ut mobiltelef­oner och surfplatto­r för 340 000 kronor innan de insåg sitt misstag och lyckades stoppa nästa order som uppgick till 1,2 miljoner kronor.

Totalt lyckades männen anskaffa varor till ett värde på över åtta miljoner kronor. Firmanamne­n som de opererade under var bland annat Byggextra, Jan Novak Bygg och Homoki Sweden AB.

Brotten har begåtts under 2013–2014 och de misstänkta har undan för undan fångats in av polisen. Huvudmänne­n i ligan, en 36-åring och en 39-åring från Polen, avtjänar redan ett fängelsest­raff respektive sitter häktad för andra brott i Sverige. Av övriga misstänka är huvuddelen svenska medborgare. (TT)

 ?? FOTO: TT/ARKIV ?? Ligan lurade en maskinförs­äljare i Blekinge på en vattenskot­er värd 185 000 kronor.
FOTO: TT/ARKIV Ligan lurade en maskinförs­äljare i Blekinge på en vattenskot­er värd 185 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden