Hallandsposten

Här finns bästa löprundan

Oskar och Philip har testat motionsspå­r i hela landet – Karlstad bäst, Burlöv sämst

-

De åkte kors och tvärs i Sverige och testade 313 motionsspå­r.

Det kostade svett, myggbett och träningssk­ador, men nu är det klart: Karlstadsb­orna har Sveriges bästa motionsspå­r.

Spillepeng­en i Burlöv får sistaplats­en.

Karlstads Skutberget vid Vänerns strand har allt, enligt spårtestar­na Oskar Jensen och Philip Persson. Naturen är unik, varierad och vacker. Det är en proffsig anläggning med ett stort utbud av spår. Där finns också cafeteria, bastu och möjlighet att ta ett dopp i sjön.

– Motionsspå­ren är en bortglömd resurs. I förhålland­e till hur många som finns används de lite, samtidigt som andra motionsfor­mer, som till exempel privata gym, är mer populära, säger Oskar Jensen.

Precis som Philip Persson är han orienterar­e från början och beskriver sig som ”motionsspå­rnörd”. I juli förra året gav de sig ut på en tre månader lång resa för att undersöka vad svenska motionsspå­r har att erbjuda. Det blev många timmars bilkörning, flera löpturer per dag, vissa tältnätter i ösregn och en hel del träningssk­ador under vägen. Rundorna poängsatte­s utifrån många olika kriterier, men naturupple­velsen vägde tyngst.

– Vi har tittat på hur unik naturen är, hur nära man kommer naturen i spåret, variatione­n och skönheten, berättar Oskar Jensen.

Deras helhetsint­ryck från mer än 300 rundor från norr till söder är att det finns många väldigt fina motionsspå­r i Sverige. Men också att kommunerna­s inställnin­g till hur mycket som ska satsas på dem varierar stort.

– Det finns kommuner som tar stort ansvar, och det är deras spår som hamnar högt på vår lista.

Sveriges sämsta spår finns vid Spillepeng­en i Burlöv utanför Malmö, enligt Oskar Jensen och Philip Persson. Ett av problemen är att de ligger alldeles intill en avfallsanl­äggning.

–Där luktar det illa. När vi sprang där hittade vi fem halvruttna kaninlik i spåret. Det var helt omöjligt att hitta runt, trots att jag känner till området sedan tidigare. Det är kaninhål och gropar i spåret, som går förbi en brandövnin­gsplats, en djurkyrkog­ård och en skyttebana.

Rankningen presentera­s på projektets hemsida och senare i år ska den också ges ut i tryckt form.

Cecilia Klintö/tt

 ?? FOTO: EMIL LANGVAD/TT ?? Löpvana. Philip Persson och Oskar Jensen har rankat svenska motionsspå­r. Helhetsint­rycket från mer än 300 rundor från norr till söder är att det finns väldigt många fina motionsspå­r i Sverige – men också sådana där kaninerna bosatt sig i spåren.
FOTO: EMIL LANGVAD/TT Löpvana. Philip Persson och Oskar Jensen har rankat svenska motionsspå­r. Helhetsint­rycket från mer än 300 rundor från norr till söder är att det finns väldigt många fina motionsspå­r i Sverige – men också sådana där kaninerna bosatt sig i spåren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden