Hallandsposten

EUROPA VÄNTAR SEAD

FOTBOLL: KLUBBAR FRÅN ITALIEN, TYSKLAND, ENGLAND OCH TURKIET I KÖ

- JAN-OWE WIKSTRÖM jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

– Vi har redan tackat nej till flera storklubba­r för det var inte av intresse. Det viktiga är att Sead får speltid och känner förtroende så det är mycket att fundera över just nu. Så förhoppnin­gsvis ska vi så småningom komma ner till typ tre klubbar som vi kan syna närmare, förklarar pappa och tillika rådgivaren Senad Haksabanov­ic, men tillägger i nästa andetag:

– Men faller inte alla bitarna på plats blir han kvar i HBK, vilket inte alls skulle vara någon katastrof.

Managern Janne Jönsson håller med:

– Det känns som 50/50 att det blir försäljnin­g redan nu i sommar. Men det är mycket som ska stämma där helheten är viktig. Det ska kännas bra för HBK, men lika viktigt att det ska bli bra för Sead och därför har vi också en väldigt bra dialog med familjen.

I FREDAGS ÖPPNADE transferfö­nstren i England, Frankrike, Holland och Turkiet. I går i Belgien och Danmark. Och den 1 juli i Spanien, Italien, Tyskland och Portugal.

Hp-sporten kan avslöja att klubbar från Italien, Tyskland, England och – Turkiet nu ska ha anmält ett seriöst intresse.

– Vi är inte så långt framme som till förhandlin­gar eller bud, men har konkret intresse, ja det stämmer. Vilka klubbar eller länder det handlar om kan jag dock inte uttala mig om, säger Hbk-ordförande­n Tony Karlsson.

– Samtidigt är det ett väldigt svårbedömt läge. Det är många klubbar som har varit och tittat, men numera företräder vissa agenter flera klubbar så det är nästan omöjligt att uppskatta. Många ringer, men sju av tio har oftast inget på fötterna, fortsätter Karlsson.

Förra helgen debuterade Sead i det montenegri­nska A-landslaget mot Armenien i Vm-kvalet (4–1) – en stor dag för familjen Haksabanov­ic.

– Han fick ett fantastisk­t mottagande när han kom in i slutet. Och redan på första träningen visade han att han hängde med de stora stjärnorna i tempo och teknik. Det kändes inte alls som att han bara är 18 år och det värmde, berättar pappa Senad.

I SEPTEMBER 1998 sålde HBK Fredrik Ljungberg till Arsenal för 40 miljoner kronor – den så långt högsta summan för en svensk spelare och ett transferre­kord som i står i särklass än i dag i HBK.

Men mycket talar för att Haksabanov­ic kan gå för ännu större pengar, dock beroende på vilken klubb eller vilken liga det nu blir, där en vidareförs­äljningskl­ausul blir nog så viktig.

– Jag skulle tro att vi inom kort får ett bättre grepp om situatione­n. För även om många fönster har öppnat är det mycket rörelse i klubbarna just nu, inte minst vad gäller att sätta en ny manager/tränare och det – vem som ska träna laget är en avgörande fråga för alla parter, påpekar Hbk-ordförande­n. Tror du att värdet har ökat genom Seads debut i Montenegro­s A-landslag?

– Ja, kortsiktig­t höjer det värdet. För även om det bara blev ett kort inhopp visade det ändå att Montenegro redan tror på Sead på den högsta nivån, i A-landslaget.

Den 1 juli startar Allsvenska­n om när Halmstads BK med nye chefsträna­ren Igor Krulj tar emot Elfsborg på Örjans vall. Då kan guldkalven Sead Haksabanov­ic, 18, redan vara såld som klubbens dyraste transfer genom tiderna.

”Det känns som 50/50 att det blir försäljnin­g redan nu i sommar.” JANNE JÖNSSON

Hbk-manager

också potentiale­n:

JANNE JÖNSSON SER

– Min känsla är att den dagen som Sead tar klivet ut i Europa kommer det bara att ta tre, fyra veckor innan han på allvar är inne i den nya träningsmi­ljön mot kanske ett halvår för många andra. För så bra är han.

 ?? Bild: JONAS LJUNGDAHL/BILDBYRÅN/ARKIV ?? Stannar – stannar inte... HBK:S guldkalv och jättetalan­g Sead Haksabanov­ic blir ett allt hetare byte i takt med att transferfö­nstren nu öppnar i Europa.
Bild: JONAS LJUNGDAHL/BILDBYRÅN/ARKIV Stannar – stannar inte... HBK:S guldkalv och jättetalan­g Sead Haksabanov­ic blir ett allt hetare byte i takt med att transferfö­nstren nu öppnar i Europa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden